Hlavní obsah

Stropnický byl zvolen předsedou pražské organizace ANO

Právo, ČTK, rap
Praha
Aktualizováno

Krajský sněm ANO v sobotu v Praze zvolil ministra obrany Martina Stropnického předsedou pražské organizace. Stropnický dostal 142 ze 169 možných hlasů.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Martin Stropnický přichází na sněm ANO

Článek

„Čas na práci pro pražské ANO najdu, jinak bych tu nestál, je to otázka disciplíny a organizace,“ uvedl Stropnický ještě před volbou.

Pražské ANO zná i jména nových místopředsedů. Stali se jimi Jan Říčař a Karel Grabein Procházka.

Stropnický získal v pátek podporu krajského předsednictva. Pražské ANO se sešlo za situace, kdy se tento týden definitivně rozpadla koalice ČSSD, ANO a Trojkoalice na pražském magistrátu. Nejen tyto, ale i další politické subjekty přítomné v pražském zastupitelstvu nyní vyjednávají o nové koalici.

Stropnický v pátek uvedl, že by stálo za pokus obnovit v Praze koalici s ČSSD a Trojkoalicí. „Očekávám, že bude zvolený (Martin Stropnický do čela pražského ANO pozn.red.), i včera (v pátek) předsednictvo (pražského ANO) podpořilo jeho kandidaturu. Pan Stropnický je zkušený dlouholetý politik a myslím si, že svou osobností bude naše hnutí v Praze integrovat," řekl v sobotu novinářům při příchodu Babiš.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Andrej Babiš

Stropnický uvedl, že při pátečním jednání předsednictva měl silnou podporu. "Prožil jsem velmi intenzivních 14 dnů, kdy jsem poté, co pan předseda Babiš vyslovil ideu, že bych se o to měl ucházet, jednal se všemi oblastními předsedy na jednotlivých pražských obvodech. Měl jsem z toho dobrý pocit," uvedl ministr při příchodu na sněm.

Hnutí je prý jednotné

Hnutí ANO je podle podle Babiše jednotné. K údajně rozpolcené pražské organizaci řekl, že bývalá místopředsedkyně a pražská předsedkyně, starostka Prahy 10 Radmila Kleslová nemá v hnutí žádnou roli. Stropnický uvedl, že s případnými zákulisními vlivy si poradí.

Nového předsedu nevolili přímo účastníci sněmu, hlasovali pouze o jeho navržení na kandidáta, ve funkci ho ještě musí schválit dvanáctičlenné celostátní předsednictvo hnutí.

Kleslová odstoupila 

Nyní již bývalí místopředsedové pražské organizace ANO, pražský radní Radek Lacko, odvolaný náměstek primátorky Michal Hašek a člen rozhodčí komise ANO Pavel Klaška, byli zvoleni společně s tehdy znovuzvolenou předsedkyní Kleslovou letos v lednu.

Bývalá předsedkyně pražského ANO Kleslová odstoupila po kritice kvůli vysokým odměnám, které pobírala jako členka představenstva Pražské teplárenské a dozorčí rady PRE. Z obou firem odešla. Koncem září odešla z pozice místopředsedkyně celostátního hnutí ANO, když se objevily informace o smlouvě na služby její advokátní kanceláře pro polostátní energetickou firmu ČEZ.

Reklama

Související články

Kleslová rezignuje na šéfku pražského ANO

Starostka Prahy 10 Radmila Kleslová rezignuje na funkci pražské předsedkyně ANO. Právu to v úterý řekla s tím, že už má dost útoků proti své osobě. Primátorce...

Výběr článků

Načítám