Hlavní obsah

Asad musí jít, prohlásil v Praze šéf britské diplomacie

Praha

Syrský prezident Bašár Asad musí odejít. Může se podílet na přerodu syrského režimu, ale nakonec musí skončit ve funkci, řekl v pátek v Praze britský ministr zahraničí Philip Hammond po jednání se šéfem české diplomacie Lubomírem Zaorálkem (ČSSD). Podobně jako Hammond se ve čtvrtek vyjádřil americký ministr zahraničí John Kerry.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Ministr zahraničních věcí ČR Lubomír Zaorálek (vpravo) a jeho britský protějšek Philip Hammond po jednání v Praze

Článek

"Jsme přesvědčeni, že Bašár Asad musí skončit jako součást změny režimu v Sýrii. Ale uznáváme, že zde bude přechod, v němž může hrát roli," řekl na společné tiskové konferenci Hammond.

Zdůraznil, že se Británie a její západní spojenci nesnaží zničit syrské vládní úřady.

"Chceme zachovat vládní instituce, ale sesadit ty, kteří mají ruce nejvíce ušpiněné krví občanské války," podotkl také. Zároveň vyjádřil přesvědčení, že součástí politických jednání musí být dialog nejen s opozicí, ale i syrskou vládou.

Podobně se o politických jednáních vyjádřil i Zaorálek, podle něhož je to i jeden z důvodů, proč má Česko i nyní v Damašku funkční ambasádu na rozdíl od řady západních zemí, jejichž zájmy zde Praha zastupuje. U stolu, který bude řešit budoucnost Sýrie, nesmí chybět ani současný režim, uvedl.

Americký ministr zahraničí Kerry ve čtvrtek prohlásil, že administrativa amerického prezidenta Baracka Obamy nehodlá ustoupit od svého požadavku, aby se syrský autoritářský prezident Bašár Asad vzdal moci. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám