Hlavní obsah

Uprchlíci v Drahonicích zahájili hladovku, bojí se deportace

Víc než čtyři desítky uprchlíků z detenčního zařízení v Drahonicích na Lounsku údajně zahájily hladovku. Migranti tvrdí, že jsou v zařízení vězněni, a obávají se deportace do zemí svého původu. Jejich obavy tlumočil evangelický farář Mikuláš Vymětal, který s běženci spolupracuje. K protestu se měli připojit Iráčané a jeden Somálec. V zařízení je v současné době 144 běženců.

Foto: Pavel Němeček, ČTK

Zařízení pro zajištění cizinců Drahonice

Článek

Migranti v prohlášení tvrdí, že v detenčním zařízení zůstávají příliš dlouho.

„Ve většině našich případů jsme snesli zadržení prvních 90 dnů, avšak další prodlužování našeho věznění zde již nesneseme. Prcháme před válkou, vězením a násilím a ocitáme se v nové válce a vězení. Každý z nás v naší vlasti ztratil někoho z rodiny nebo někoho blízkého. Tímto naším vězněním s námi jednáte, jako bychom byli nějaká monstra," píší.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Strach uprchlíků pramení podle Vymětala z toho, že někteří z nich dostali rozhodnutí o deportaci a obávají se návratu do země původu. Většinou jde o Iráčany. „Utíkáme před smrtí v naší zemi. Nevrátíme se pro smrt do vlasti. To můžeme zemřít zde,” píšou v prohlášení.

Vymětal a zástupci iniciativ jsou s běženci v dlouhodobém kontaktu už z doby, kdy byli v zařízení v Bělé-Jezové. „Jeden z nich se ze strachu vážně zranil, pořezal si ruce. Mají strach se vrátit. Tvrdí, že raději zemřou,” řekl Vymětal.

Kapacita detenčního zařízení v Drahonicích, které vzniklo z areálu bývalé věznice, je 240 lidí, určeno je výhradně pro muže. V sobotu Drahonice navštívil ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) a uvedl, že je s podmínkami běženců v zařízení spokojen.

Reklama

Výběr článků

Načítám