Hlavní obsah

Stejná práva pro všechny, odmítl Sobotka britskou snahu o reformu EU

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Návrh britského premiéra Davida Camerona na omezení volného pohybu osob uvnitř Evropské unie a omezení sociálních dávek pro občany členských zemí EU, kteří přicházejí do Velké Británie, se české vládě nezamlouvá.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Článek

„Snahy Velké Británie směřují k zamezení zneužívání sociálních systémů prostřednictvím omezení volného pohybu osob, zejména pracovníků. Pro Českou republiku však představuje jakýkoliv zásah do volného pohybu velmi vážný problém. Právo žít a pracovat kdekoliv v EU je v důsledku historické zkušenosti pro nás zcela zásadní,” zdůraznil Sobotka.

Podle premiéra je právě volný pohyb osob pro české občany jedním z hlavních přínosů členství země v EU.

Česká vláda naopak podporuje návrhy vedoucí k větší transparentnosti a lepší komunikaci mezi členy a nečleny eurozóny a „prohlubování ekonomické spolupráce mezi všemi osmadvaceti státy”.

Cameron shrnul britské požadavky na reformu Unie, kterými země podmiňuje své setrvání v evropské osmadvacítce. [celá zpráva]

Zdrželiví jsou k britským návrhům čelní představitelé EU. Předseda Evropské rady Donald Tusk je považuje za impuls k jednání, šéfové Evropské komise a Evropského parlamentu  Jean-Claude Juncker a Martin Schulz je kritizovali. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám