Hlavní obsah

Hrací automaty jen na stojáka a bez alkoholu, navrhuje Sobotka

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Bez židlí, alkoholu, cigaret, příjemné hudby. Zato neustálý pohled na hodiny, varování o škodlivosti hazardu, pomalejší přístroje a zvýšení ceny za hru v poměru k možnosti výhry. To jsou jen některá opatření k omezení hráčů na automatech, která zahrnul premiér Bohuslav Sobotka do návrhu vládního akčního plánu boje proti hazardnímu hraní. Proti tomuto nápadu se už mezi zástupci hazardního průmyslu zvedl odpor.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„O tomto souboru doporučení se bude muset vést politická debata. Půjde o to, zda budou mít takovou podporu, aby se dala vložit do zákonných pravidel. Myslím si, že pokud odborníci taková opatření doporučují, tak by se nad tím politici měli zamyslet,“ řekl Právu premiér.

„My si od toho slibujeme snížení atraktivity tohoto životního stylu, který má pro společnost řadu negativních důsledků,“ dodal.

Představitelé hráčského průmyslu mají ale jiný názor. „Myslím, že účinnější by bylo, kdyby se tam permanentně odpařoval slzný plyn, který by hráče vyhnal,“ ironicky glosoval pro Právo tento nápad prezident Sdružení provozovatelů centrálních loterních systémů Petr Vrzáň (SPELOS).

Trh vyplní černí hráči

Vážně ale dodal, že přemíra zákazů opravdové hráče neodradí a ti se přesunou na internet. „Doma mu nikdo nesebere židli, ani mu nezabrání v placení kreditkou, ani mu nelimitují sázky nebo rychlost hry,“ podotkl Vrzáň.

Tohoto nebezpečí si je vědom i Sobotka. „Nebylo by dobré, aby se v důsledku technických opatření v klasických hernách hazard přesunul na internet, kde nebude dostatečná regulace,“ prohlásil.

Jak připomněl, některá pravidla zpřísní již vládní návrh o hazardu, který je ve Sněmovně.

„Prosadil jsem, aby herny nemohly mít otevřeno celou noc. Chceme, aby existoval princip přestávek v hraní, aby byly limitovány maximální částky, které je možné prohrát,“ řekl premiér s tím, že některá technická opatření budou vyžadovat úpravu herních přístrojů.

To však může způsobit podle Vrzáně velký problém provozovatelům, pro které je velkým zásahem již vyšší zdanění, které je právě ve schvalovacím řízení ve Sněmovně.

„Důsledkem bude vyhubení nejméně třetiny legálních firem a doplatí na to samozřejmě ti menší hráči na trhu. Jejich trh ale vyplní černí hráči,“ upozornil Vrzáň.

Odláká je kouření?

Co dále dávají ke zvážení odborníci ve zprávě? „Povinnost hosta, aby za účelem kouření nebo konzumace alkoholu opustil prostor, v němž se provozuje hazard, může hráče, i problémové, přimět, aby si udělali přestávku v hraní. Snížení dostupnosti alkoholu navíc může snížit poměr osob, které hrají v době, kdy je jejich rozhodování ovlivněno účinky alkoholu,“ píše se v dokumentu pro vládu.

Z automatů by měla zmizet informace, že hráč prohrál „jen těsně“. Prý to povzbuzuje k dalšímu vkladu, hráč tak nabude dojmu, že „příště už to přece vyjít musí“.

Herní zařízení by neměla přijímat bankovky. Zákaz by se mohl týkat i užívání tzv. kreditů. Zmizet by měly bonusové programy i věrnostní karty. Snížit by se měl i počet her, které je možné hrát nepřetržitě za sebou, a výhry by se měly co nejvíce vyplácet okamžitě.

Automaty by měly tedy vyplatit peníze z výhry vždy v okamžiku, kdy vyprší čas pro hru, případně hráč dosáhne nastaveného limitu výhry. Limit by byl buď nastaven pro každý automat, nebo by si ho mohl nastavit sám hráč.

Problémem je podle odborníků i blízkost bankomatů u heren nebo přímo v hernách a také možnost poskytování půjček do hry. Omezit by se měla i reklama, která vyvolává dojem, že hra na automatech je pouhou zábavou.

Nová pravidla by také měla dát mj. povinnost zaměstnancům heren, kteří své zákazníky znají, aby je upozorňovali na příznaky problémového hráčství.

Anketa

Odradí zákazy a omezení hráče od hry na automatech?
Ano
20,8 %
Ne
79,2 %
Celkem hlasovalo 1023 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám