Hlavní obsah

Nemocná divoká klisna se vrátila do Milovic

Právo, Radek Plavecký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Milovice

S rizikem, ale přeci jen ke stádu se v pondělí vrátila nemocná klisna divokých koní. Ta byla v sobotu ve velmi kritickém stavu odvezena na specializovanou veterinární kliniku kvůli kolice. Na pastvině by bez pomoci nejspíš nepřežila jedinou noc.

Foto: Česká krajina

Divoká klisna s hříbětem

Článek

Spolu s klisnou muselo být převezeno i její necelé tři týdny staré hříbě, protože ho klisna stále živí mateřským mlékem. S veterináři přečkala kobyla a hříbě dvě noci. „Zdá se, že její stav sice není ideální, ale už je nyní stabilizovaný a zhodnotili jsme, že její odloučení od stáda je větší riziko, než ji dovézt zpátky a hlídat její stav přímo na pastvině,“ řekl Právu ředitel společnosti Česká krajina Dalibor Dostál.

Klisna byla v kritickém stavu, protože nejspíš snědla velké množství pečiva, které nezodpovědní lidé i přes zákaz divokým koním žijícím od ledna u Milovic stále nosí. Podle chovatelů však tito koně nemají na trávení pečiva přizpůsobený trávicí trakt a bez problémů si vystačí s trávou na pastvině, a to i v zimě.

„Pokud se nic nezmění, tak v pondělí odpoledne klisnu i hříbě převezeme zpět do Milovic ke stádu. Je tady samozřejmě zase další riziko, že po odloučení by nemusel hřebec klisnu a hříbě přijmout a mohl by například hříběti ublížit, ale podle toho, jak hřebce známe, tak doufáme, že se nic takového dít nebude,“ doplnil v pondělí ráno Dostál.

Hrozí infekce

Pro převoz zpátky do přírody mluvilo i to, že na klinice mezi dalšími zvířaty by mohli divocí koně snáze podlehnout jiné infekci, hříbě by si mohlo navyknout na vyhřívaný prostor a hůř by se pak vracelo zpět do venkovního prostředí.

Stádo klisen přivezli lidé z České Krajiny z Anglie, z tamních pastvin, letos v lednu. Bez potíží se aklimatizovalo a spásá agresivní rostliny v lokalitě stepního charakteru, kterou chtějí ochránci přírody za pomoci koní zachovat. Hříbě se narodilo v říjnu jako po staletích první divoký kůň narozený v české přírodě.

Ochranáři nyní chtějí k výběhu umístit další cedulky, tentokrát i s fotografiemi, které by měly návštěvníky od krmení divokých koní odradit.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám