Hlavní obsah

Únos komandem jako vzrušující zážitkový dárek

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stojíte před domem a právě odemykáte dveře, když vtom se za vašimi zády nečekaně zjeví čtveřice zakuklenců v černých policejních úborech. Sotva se stačíte otočit, když vás dva z nich popadnou, brutálně vám zkroutí ruce za zády a nasadí vám pouta.

Foto: Profimedia.cz

Fingovaný únos coby adrenalinový zážitek si lze zaplatit.

Článek

Další člen komanda vám černou páskou zaváže oči. Aniž se zmůžete na slovo, nastrkají vás do auta, které s vámi kamsi odjíždí. Dožadujete se vysvětlení, ale marně: únosci nepromluví jediné slovo.

Jste obětí děsivého omylu, nebo policejní zvůle? Ani jedno. Ve skutečnosti vás právě obdarovali vaši blízcí. Podobně jako ve slavném filmu Hra, ve kterém se hrdina představovaný Michaelem Douglasem octne uprostřed dokonale inscenované hry připomínající neuvěřitelný špionážní film, a kterého dárek od bratra nakonec málem stojí život.

Za 16 tisíc

Adrenalinový zážitek nazvaný „Únos komandem“ se jako dárek pro přátele dá koupit na webových stránkách se zážitky za téměř 16 tisíc korun. O něco dražší je varianta, při které se celá akce může nahrávat na video.

Podle liberecké společnosti, která nevšední zážitek provozuje, jsou únosci opravdovými profesionály: na jejích internetových stránkách se píše, že se většinou jedná o vojáky či policisty se speciálním výcvikem. Na vyžádání mohou pronést i pár slov ukrajinsky, aby dojem byl ještě hrozivější.

U stejné firmy si zájemce může objednat i další libůstky, například simulaci armádního výcviku či účast v jednotce rychlého nasazení. Ukazuje se, že stále víc Čechů hledá potěšení v úniku z běžného života do situací plných ohrožení, strachu i fyzického nepohodlí.

Bezpečné dobrodružství

Podle psychologa Dalibora Špoka si tím někteří lidé mohou nahrazovat pocit dobrodružství, který jim v běžném životě chybí.

„Lidé odedávna toužili zažívat směs vzrušení a bezpečí. Většina z nás nestojí o to, prožívat situace, ve kterých jde opravdu o život. Mnozí ale rádi cítí, že se ocitnou jednou nohou v prožitku, který vyvolává velké emoce, ale zároveň vědí, že druhou nohou zůstávají v bezpečí,“ řekl Právu psycholog.

Podle něj si lidstvo umělo tyto typy situací navodit v celé historii: například sledováním gladiátorských zápasů v časech antiky nebo býčích zápasů.

Sociální safari

„V moderní době nezapomínejme na oblibu hororů, ale také třeba na neetické formy této zábavy: turistiku do míst katastrof či sociální safari, kdy se turisté jezdí dívat na chudé či trpící, aniž by jim jakkoli pomohli, jen proto, aby zažili příjemný pocit, že trochu trpěli s nimi, ale ve skutečnosti se kdykoli mohli vrátit do pohodlí svých hotelů a domovů,“ míní Špok.

Podle něj nelze jednoznačně určit, jaké typy lidí podobné zážitky nejčastěji vyhledávají. „Jedna skupina lidí, pro kterou bude taková zkušenost důležitá, budou ale určitě ti, kteří své sebevědomí stavějí na překonávání sama sebe, svých limitů a obtížných situací, které si – třeba uměle – vyvolávají. Podobně tato skupina lidí chápe např. sport, který mají v oblibě právě proto, že jej chápou jako možnost neustále něco překonávat,“ řekl Špok.

Na muka s radostí

V ČR už zdomácněly i takzvané únikové hry, kterých se lidé účastní po skupinách a většinou musí do vymezeného času plnit různé fyzicky i psychicky náročné úkoly. Jednou z nejznámějších takových her je „Železná opona“, ve které si klient mimo jiné na vlastní kůži vyzkouší, jaké to je, být vyslýchán komunistickou tajnou policií.

„K naší historii a České republice zkrátka totalita chtě nechtě patří a my si historii musíme pamatovat. Zároveň z této éry děláme skanzen, kde by měla zůstat – můžeme tak nejen turistům říct, že tohle byla součást této země, dnes si už díky bohu na tu éru jen hrajeme,“ vysvětlil Právu filozofii projektu zakladatel hry Jan Vrobel.

Šedesát procent návštěvníků Železné opony podle něj tvoří ženy. „Typickému návštěvníkovi je dvacet až čtyřicet let, nejčastěji kolem třiceti. V drtivé většině případů jde o velmi milé a otevřené lidi,“ řekl Vrobel.

Extrémy v zahraničí

Podobné atrakce jsou ve světě běžnou záležitostí. Mezi nejextrémnější adrenalinové zážitky patří určitě osmihodinový pobyt v hotelu McKamey Manor v americkém San Diegu.

Návštěvníci tam na vlastní kůži zažívají ten nejhorší hrůzostrašný film: maskovaná monstra zde klienty například svazují, zavírají do úzkých klecí mezi klubka živých hadů či je nutí jíst shnilá vejce.

I přesto, že některé praktiky nemají daleko k mučení, je o strašidelný hotel obrovský zájem: v pořadníku čeká v těchto dnech plných čtyřiadvacet tisíc zvědavců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám