Hlavní obsah

Je to jako v padesátých letech, popsal radní své vyloučení z ANO

Právo, Petr Kozelka

Odbojný brněnský radní Tomáš Kratochvíl (ANO) byl v pátek večer vyloučen z hnutí. Podle předsedy Andreje Babiše totiž svým jednáním hnutí poškozoval. S Kratochvílem se pustil do střetu primátor Petr Vokřál, který tím zažehl koaliční krizi na brněnském magistrátě. Ani po své vyloučení Kratochvíl z pozice radního nerezignuje, jak potvrdil Právu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Sídlo brněnského magistrátu

Článek

„Je to pro mě hluboké zklamání a největší šok pro mě je, že brněnské ANO je naprosto nedemokratickým útvarem. Pan primátor navrhl mé odvolání za to, že mám na některé věci jiný názor. To považuji za praktiky padesátých let,“ řekl Kratochvíl.

Jádrem sporu byly zřejmě velké peníze, které souvisí s přípravou holdingu sdružujícího brněnské městské firmy s miliardovým obratem. Přípravu měl na starosti Kratochvíl, ale podle primátora Vokřála pracoval příliš pomalu. Radní to odmítl s tím, že pravý důvod jeho odvolávání je to, že s městskými firmami má někdo zřejmě jiné záměry, a že pro něj byly při přípravě holdingu rozhodující zájmy Brňanů.

„Na mém postoji nerezignovat moje vyloučení z ANO nic nemění. Plnil jsem programové ideje, udělal jsem pro hnutí hodně práce v kampani, při sestavování koalice na magistrátu i v jednotlivých městských částech. Možná měli kolegové obavy, že bych na nadcházejícím sněmu obhájil svůj post, tak mě raději vyloučili,“ konstatoval Kratochvíl.

Největším překvapením pro radního bylo zjištění, že brněnské ANO je podle jeho slov naprosto nedemokratickým útvarem. „Dokázal to pan Vokřál návrhem na mé vyloučení za odlišný názor. Nedemokratičnost dokazuje i to, že pan primátor ve čtvrtek večer velmi intenzivně jednal s komunisty. S takovými praktikami já se nehodlám ztotožňovat. Netušil jsem, že jsme ve společnosti, kde se za jiný názor vylučuje ze strany,“ dodal Kratochvíl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám