Hlavní obsah

Ministr Babiš požádal o policejní ochranu

– Praha
Právo, Jan Rovenský

Ministr financí a lídr ANO Andrej Babiš požádal ve středu ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD), aby mu přidělil policejní ochranku. Babiš řekl Právu, že se k tomu rozhodl poté, co v poslední době došlo k několika dalším nebezpečným incidentům.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr financí Andrej Babiš

Článek

„Došlo k několika pokusům, které ohrožovaly můj život, podrobnosti ale sdělovat nechci. Proto jsem dnes (ve středu) poslal ministrovi vnitra dopis, ve kterém jsem ho požádal o udělení policejní ochrany,“ řekl Právu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Jsem ohroženější než premiér

Babiš si myslí, že by ministr financí měl mít automaticky nárok na bodyguardy z Ochranné služby Policie ČR, která střeží ústavní činitele. Na policejní ochranu má teď nárok prezident, šéfové obou komor parlamentu, premiér a ministři vnitra, spravedlnosti a zahraničí. Ministra obrany střeží vojenská policie.

„Podle mého názoru jsem mnohem ohroženější než premiér, ministr spravedlnosti nebo vnitra. Připravuji novelu zákona o hazardu, opatření proti daňovým únikům, spadá pode mě finanční i celní správa. Jaké kompetence má ministr spravedlnosti, když ani nemůže odvolat kontroverzní státní zástupce?“ podotkl ministr Babiš.

Ten si už osm let platí vlastní ochranku, která střeží také jeho děti a družku Moniku. Rodina se k tomu rozhodla poté, co Moniku na jednom z parkovišť v Praze přepadl muž s pistolí. Babiš si také platí vlastní auto s řidičem.

Jed, parte i únos

Za tu dobu, co Babiš vede státní kasu, došlo k několika incidentům, které ho ohrožovaly. Před rokem mu přišla obálka s jedem, kterou odeslal na jeho adresu italský student veteriny, jenž za to dostal zaplaceno. Proces začal ve slovinském Koperu v říjnu a čtyřiadvacetiletému Italovi hrozí až 15 let vězení za terorismus.

Ministru financí loni přišlo jako pohrůžka také jeho vlastní parte. Letos v srpnu zase vyšlo najevo, že albánský gang plánoval únos Babišova dítěte. To ve středu ostatně ministr sám připomněl místopředsedovi TOP 09 Miroslavu Kalouskovi, který se ho ptal, jestli má něco s albánskou mafií, která v ČR provozuje nelegální hazard.

Kalousek argumentoval tím, že přehnané zdanění může hazard vytlačit do nelegální sféry, kterou v Česku podle něj ovládá albánská mafie. „Byly na mě objednány čtyři vraždy a albánská mafie mi chtěla vykrást barák, měl jsem kolem domu policii,“ reagoval Babiš. Jelikož ministr financí nepatří do okruhu lidí, kteří mají automaticky nárok na policejní ochranu, musí o ni požádat ministra vnitra. Ten pak rozhodne, jestli mu ji přidělí, nebo ne.

Žádostem se většinou vyhoví

Ministři vnitra žádostem ohrožených lidí zpravidla vyhovují. Bodyguardi tak přebírají zodpovědnost nejen za ochranu, ale i přepravu chráněné osoby. O ochranku pro ústavní činitele mohou kromě členů vlády požádat i poslanci nebo senátoři. Bodyguardy měl svého času přeběhlík ze soc. dem. Miloš Melčák i Evžen Snítilý, který v roce 2008 podpořil v prezidentské volbě Václava Klause.

Policejní ochranu dostal i syn někdejšího premiéra Jana Fischera a dcera prezidenta Miloše Zemana Kateřina. Ústavní činitelé mají také možnost policejní ochranu odmítnout – bodyguardy kolem sebe nechtěl například expremiér Petr Nečas, který si ponechal jen vládního řidiče.

O ochranu může ministra vnitra požádat i jakýkoliv občan ČR, který se cítí být ohrožen. Pokud šéf vnitra uzná žádost jako oprávněnou, střeží dotyčného policisté z běžných útvarů.

Účelem ochrany ústavních činitelů je zabránit útoku proti jejich tělesné integritě, svobodě nebo důstojnosti, a to v zájmu nerušenosti výkonu ústavní funkce Vyžaduje-li to bezpečnost ústavního činitele, je ochrana vykonávána nepřetržitě. Ústavní činitel je povinen strpět úkony nezbytné pro zajištění jeho bezpečnosti a poskytnout ochranné službě nezbytnou pomoc, zejména informace o svém programu. Příslušníci ochranné služby vykonávají při ochraně ústavního činitele pouze činnosti směřující k dosažení účelu této ochrany. Zdroj: Usnesení vlády

TIP PRO VÁS

Aplikace s nejrychlejším přístupem na Seznam vás upozorní na e-maily a když najde něco navíc. Více o aplikaci Seznam.cz.

Foto: Seznam.cz

Seznam.cz prohlížeč

Reklama

Výběr článků

Načítám