Hlavní obsah

Pracovní místa, která se nedaří obsadit, nabídne vláda Ukrajincům

Novinky, jas

Vláda chce usnadnit udělování pracovních karet pro vybrané odborníky z Ukrajiny. V rámci pilotního projektu, který by se měl týkat zhruba 500 osob, by měly být obsazeny pozice, o něž nemají čeští nezaměstnaní zájem nebo pro něž existuje nedostatek kvalifikovaných pracovníků. Ve středu projekt představil premiér Bohuslav Sobotka s ministrem zahraničí Lubomírem Zaorálkem (oba ČSSD).

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (oba ČSSD)

Článek

Namísto mnohahodinových pohovorů, které jsou nyní nezbytné pro udělení pracovního povolení, by žadatelům o práci stačilo doložit kvalifikaci a vzdělání. Zaorálek připomněl, že letos projevilo zájem o pracovní povolení v ČR již kolem tisícovky Ukrajinců.

Ukrajina byla zvolena kvůli kulturní a jazykové blízkosti. Projekt se bude primárně týkat osob s vysokoškolským či alespoň středoškolským vzděláním. Podle Zaorálka by se mělo jednat například o pracovníky v IT, inženýry či technology.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Projekt by měl kabinet schválit v průběhu listopadu a ještě v tomto měsíci by mohl začít fungovat. Pokud se model osvědčí, mohly by se do něj zapojit i další země východní Evropy.

Lidé z Ukrajiny se budou moci hlásit na pozice, které se tuzemským zaměstnavatelům nedaří dlouhodobě obsadit. Než by bylo obsazeno místo pracovníkem z Ukrajiny, muselo by být nejprve standardně nabízeno na úřadu práce, připomněl premiér.

Reklama

Výběr článků

Načítám