Hlavní obsah

Piráti žalují pražské firmy, nechtěly jim prý dát informace o odměnách

Novinky, zpe
Praha
Aktualizováno

Trojici pražských městských firem zažaloval v úterý zastupitel pirátské strany Adam Zábranský. Společnosti prý nechtěly poskytnout informace o odměnách členů v dozorčích radách a představenstvech. Piráti nedávno upozornili na to, že bývalá šéfka pražského ANO Radmila Kleslová brala v městských firmách měsíčně zhruba 360 tisíc korun.

Foto: koláž Novinky.cz s použitím www.pirati.cz

Pražský zastupitel Pirátské strany Adam Zábranský

Článek

Zábranský údajně o informace požádal podle zákona o hlavním městě Praze a podle zákona o svobodném přístupu k informacím. Jeho požadavek mířil na Pražskou energetiku Holding a Pražskou teplárenskou Holding, ve kterých má hlavní město 51procentní účast, a Pražskou plynárenskou Holding, kterou vlastní ze sta procent.

Firmy podle pirátů odmítly zveřejnit, jaké jsou odměny členů statutárních orgánů, tedy dozorčích rad a představenstev. „Řekly, že podle zákona o svobodném přístupu k informacím nejsou povinný subjekt a ze zákona to vůbec nemusí poskytovat,“ sdělil Novinkám Zábranský. S tím však piráti nesouhlasí, proto se rozhodli jít soudní cestou.

V představenstvech sedí i politici

„V dozorčích radách a představenstvech firem s majetkovou účastí města totiž často sedí politici a veřejnost by měla vědět, kolik za to berou,“ dodal.

Odměny členů statutárních orgánů se skládají z peněz vyplácených každý měsíc a z jednou ročně udělovaných tantiém neboli podílů na zisku.

„V obchodním rejstříku ale nelze zjistit, jaké odměny dostávají jednotliví členové dozorčí rady a představenstva Pražské plynárenské (dceřiná společnost Pražské plynárenské Holding). Víme pouze to, že celkově si za rok 2014 rozdělili 13,9 miliónu korun v měsíčních odměnách a 28 miliónů na tantiémách,“ uvedli Piráti.

Novinky všechny zmíněné společnosti kontaktovaly s dotazem, proč odmítly poskytnout informace o odměnách. Odpověděl zatím pouze tiskový mluvčí Pražské plynárenské Miroslav Vránek.

„Podíl na zisku, který byl za minulý rok vyplacen členům orgánů společnosti Pražská plynárenská, a. s., je součástí volně dostupné výroční zprávy. Zbývající zmíněné informace nám nepřísluší komentovat,” napsal Novinkám.

Výroční zpráva společnosti obsahuje pouze souhrnné informace o vyplacených odměnách. Nedá se z ní vyčíst, kdo kolik dostal.

Kleslová na funkce rezignovala

Strana už dříve poukázala na to, že starostka Prahy 10 Radmila Kleslová v pražských firmách inkasovala měsíčně 360 tisíc korun. Bývalá šéfka pražského ANO nakonec na funkce v představenstvu Pražské teplárenské a dozorčí radě PRE rezignovala.

„Nechci, aby mé členství ve statutárních orgánech těchto společností sloužilo k dehonestační kampani, která je účelově vedena výhradně proti mé osobě, i když ve statutárních orgánech těchto společností zasedají i další zástupci koalice,“ uvedla před časem v prohlášení. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Kleslová rezignuje na šéfku pražského ANO

Starostka Prahy 10 Radmila Kleslová rezignuje na funkci pražské předsedkyně ANO. Právu to v úterý řekla s tím, že už má dost útoků proti své osobě. Primátorce...

Výběr článků

Načítám