Hlavní obsah

Pediatři brojí proti babyboxům, Hess je brání

Právo, Jiří Mach

Přestože babyboxy fungují už deset let, dosud se v nich objevilo 127 novorozeňat a jejich zakladatel Ludvík Hess se dočkal vyznamenání od prezidenta Miloše Zemana, argumenty proti nim neutichají. V Německu prý od podobného řešení ustupují.

Foto: Lukáš Silný, Novinky

Babybox

Článek

I Zeman se při udílení medailí minulou středu pozastavoval nad dopisem pediatrických odborných spolků, které ho vyzývaly, aby od Hessova ocenění ustoupil. Podle Zemana pediatři namítali, že současná forma anonymních porodů je dostatečná. Pediatři totiž tvrdí, že babyboxy životy nezachraňují, pouze připravují děti o identitu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Povídání o tom, kolik zachrání životů, jsou nesmysly, protože počet zabitých novorozenců je podle policejních statistik pořád stejný. Nepovažujeme za nutné, aby babyboxy existovaly,“ řekl Právu předseda Společnosti sociální pediatrie František Schneiberg.

Statistiky se nemění

Podle policejních statistik se počet doložených případů vražd novorozenců matkou v posledních letech nemění.

Od roku 2001 policisté odhalí každý rok vždy maximálně jednu takovou vraždu, s výjimkou let 2003 a 2006, kdy byli zavražděni tři a dva kojenci.

Zeman na Hradě hájil Hesse slovy: „Řídím se zásadou, že kdo zachránil jednoho člověka, zachránil celé lidstvo. A pokud by jedno jediné dítě bez babyboxu skončilo v popelnici, je práce zakladatele babyboxů hodna úcty.“

Hess se kritice brání. „Identitu si vytváříme především svojí prací a postavením ve společnosti, v rodině, mezi přáteli. To je jediná definice identity člověka, kterou uznávám. Lidí, kteří neznají své rodiče, jsou v české zemi statisíce a žijí. Ti odložení, zvláště pak do kontejnerů, nežijí,“ řekl Právu.

Pod dopisem Zemanovi jsou podepsáni představitelé i dalších společností jako Česká pediatrická společnost, Společnost neonatologů či Společnost praktických dětských lékařů.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Koně chovám celý život. V září to bylo čtyřicet let, co se u mne narodilo první hříbě. Od té doby jich bylo na sto šedesát. Hřebec Manorek po otci plemeníkovi Manorovi, který se s Josefem Váňou kvalifikoval na Velkou pardubickou.

Uvnitř našli i týrané děti

„Od začátku tvrdíme, že maminky mají dostatek možností, jak dítě odložit tak, aby neztratilo svoji identitu a bylo možné ji třeba dohledat. Mohou podepsat souhlas s osvojením, mohou ho nechat v porodnici, v kojeneckém ústavu atd.,“ uvedl Schneiberg.

Podle něj matky, které se rozhodnou dítě dát do babyboxu, uvažují racionálně a dítě by nezabily. Zatímco matky, které se zbavují dětí odložením do popelnice, jednají v afektu nebo šoku. A těm prý žádný babybox nepomůže, protože nehledají rozumné řešení.

Děti z babyboxů pak mají větší nevýhodu v tom, lékaři u nich nevědí, jestli nemají třeba virus HIV nebo u nich nehrozí rozvoj dědičné choroby. Podobné informace žádají často i osvojitelé. Schneiberg také upozornil na to, že v Německu se od podobného opatření ustupuje.

Anonymita je dobrá pro matku, ale jako pediatr mám hájit zájmy dítěte, a pro něj to dobré není
pediatr František Schneiberg

Jenže jeho slova Hess odmítl. „Samozřejmě že se to děťátko vyšetří, provádí se screening a zjistí se přesně jeho zdravotní stav,“ uvedl pro Právo.

Děti bez identity

„Na různých konferencích se němečtí kolegové usmívají, že my to tady zavádíme, zatímco oni se to snaží rušit. Prokázalo se, že je to zbytečné a že to vytváří děti bez identity,“ popsal Schneiberg.

Podle něj se v babyboxech našly i postižené nebo týrané děti, u nichž se pak zjistilo, že je týrala právě matka.

To by také mohlo být důvodem, proč by matka nechtěla dítě odkládat osobně. „Tady je ta anonymita dobrá pro matku, ale jako pediatr mám hájit zájmy dítěte, a pro něj to dobré není,“ řekl Schneiberg.

Částečně mu v kritice dává za pravdu i Dana Lipová z nadace Sirius. „Babyboxy nejsou ideální řešení, ale dokud nebudou uzákoněny opravdu anonymní porody, tak jsou babyboxy funkční a zachraňují miminka,“ řekla Právu.

I anonymní porod se dá dohledat

Podle ní i u plně anonymního porodu zůstává záznam u zdravotní pojišťovny, kde jsou na jméno vykázány výkony za porod a péči.

„Dohledatelné to je. Pokud je ženská nevěrná nebo něco takového, tak babybox je v tuto chvíli pro ni řešením. Takhle porodí někde bokem s porodní asistentkou, dítě dá do babyboxu a stopy jsou zahlazeny,“ vysvětlila pro Právo Lipová.

Také podle ní na mezinárodních konferencích zaznívá kritika vůči babyboxům s tím, že jinde si umějí s anonymitou poradit citlivěji. Je však přesvědčena o tom, že babyboxy mimina zachraňují.

„Když je ženská v zoufalé situaci a k tomu se přidá činnost hormonů, tak podle mě může dojít ke zkratkovitému jednání. Dokážu si představit, že tou vnější situací a vnitřní nervovou labilitou to maminku dožene k tomu, že něco takového udělá. To potom babybox dítě stoprocentně zachrání,“ uvedla Lipová.

Anketa

Jsou podle vás babyboxy prospěšné?
Ano
96,1 %
Ne
3,1 %
Nevím
0,8 %
Celkem hlasovalo 17080 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám