Hlavní obsah

Na hřbitovech je rušno, lidé uklízí a zdobí hroby svých blízkých

Novinky, mak
Praha

V pondělí 2. listopadu si připomeneme Památku zesnulých. Zavzpomínat na své příbuzné si lidé tradičně chodí několik dní s předstihem. Hřbitovy se v těchto dnech hemží stovkami lidí, kteří přišli hroby připravit pro výzdobu. Noční pohled na rozsvícený hřbitov a květinovou výzdobu však láká i zloděje. Policie proto posílila hlídky přes den i v noci.

Na hřbitovech je rušno, lidé připravují hroby na DušičkyVideo: Novinky

 
Článek

V poměrně rušné místo se v posledních dnech proměnily i pražské Olšanské hřbitovy. Okolí hlavních vstupů obsadili stánkaři s výzdobou. Lidé chodí na hřbitov pokládat věnce, zapalovat svíčky, ale také uklidit hroby o okolí.

„Na hřbitov chodím jednou za 14 dní. Loni mně zemřel manžel, tak se o hrob chodím starat pravidelně celoročně. Co se týká výzdoby, dávám přednost tomu, co si vyrobím sama. Pro letošní Dušičky jsem zvolila věnec a jiné ozdoby z chvojí,“ řekla Novinkám návštěvnice Olšanského hřbitova. Zároveň dodala, že právě se zloději má špatnou zkušenost.

„Krade se hodně, osobně jsem se s tím setkala. Koupila jsem na hrob květiny a druhý den tam už nebyly,“ dodala žena.

Policie ani letos neponechala nic náhodě. Strážníci u hřbitovů hlídkují zhruba týden před Dušičkami. Hlídají hroby nejen před zloději, ale i před vandaly. Lidé dokážou odnést například nový věnec na jiný hrob nebo nakradenou výzdobu znovu prodávat. Pěší hlídky proto mají služby i v noci.

Většina lidí chodí na hřbitovy několik dní s předstihem především kvůli úklidu. Přestože se hřbitovní správa snaží o kompletní úklid, není v jejích silách uklidit vše. Hroby se navíc často ztrácejí pod hromadami spadaného listí.

„Hrob jsem umyla, vyzdobila, rozsvítila svíčky. Naposledy jsem uklízela listí před týdnem, ale za tu dobu hrob opět zasypalo, tak tu dnes uklízím znovu. Jinak hřbitov navštěvuji tak čtyřikrát do roka. Na Dušičky sem se sourozenci jezdíme pravidelně,“ řekla druhá návštěvnice hřbitova, která se do úklidu pustila už v pátek dopoledne.

Parkoviště před hřbitovy v období Dušiček na mnoha místech praskají ve švech. Doporučuje se proto zvolit raději dopravu pomocí MHD.

Anketa

Připomínáte si Svátek zesnulých a zdobíte pravidelně hrob?
Ano
42,5 %
Ne
10,7 %
O hrob a památku zesnulých se starám během celého roku
46,8 %
Celkem hlasovalo 1399 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám