Hlavní obsah

Vykulil jsem oči, přiznal Klaus po ocenění Tomana

Právo, Novinky, rsk, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Podobně jako v minulosti, tak i letos se mezi osobnostmi vyznamenanými prezidentem u příležitosti státního svátku 28. října objevila překvapivá jména. Kontroverzi vzbudilo například vyznamenání Miroslava Tomana staršího, který byl v 80. letech minulého století ministrem zemědělství. Zemanův předchůdce Václav Klaus přiznal, že nad oceněním Tomana „vykulil oči”.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Medaili Za zásluhy převzal od prezidenta i podnikatel a politik Miroslav Toman (vpravo).

Článek

"Nastal průlom jisté polistopadové tradice. Poprvé dostal vyznamenání ministr bývalé komunistické vlády, což se prostě dodnes nestalo. Když jsem to slyšel, tak jsem jen vykulil oči," řekl Klaus Frekvenci 1.

Ještě ostřeji se proti ocenění Tomana ohradil místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.  „Včera na Hradě se mi stýskalo po loňském ceremoniálu včetně fleecové bundičky nekonvenčního režiséra, to byla ještě buranská legrace. Ze včerejších orgií bolševické nestoudnosti, které vyvrcholily státním vyznamenáním pro soudruha Miroslava Tomana, z těch už šel mráz po zádech... Koho Miloš Zeman vyznamená příště? Lubomíra Štrougala? Generála Lorence?“.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Toman  zasedal ve vládě v letech 1981 až 1990, byl rovněž poslancem České národní rady a Federálního shromáždění. Podle Hradu dostal vyznamenání „za zásluhy v oblasti hospodářské“. Tomanův syn Miroslav Toman mladší byl ministrem zemědělství v úřednické vládě premiéra Jiřího Rusnoka. Je prezidentem Potravinářské komory.

Server Echo24 upozornil, že lidé ze společnosti Agrotrade, v níž je Toman starší šéfem dozorčí rady, měli podpořit Zemana při prezidentské kampani částkou půl miliónu korun.

Rozpaky nad oceněním Tomana neskrýval ani předseda občanských demokratů Petr Fiala. Zaskočilo ho, že  státní vyznamenání dostal „normalizační funkcionář“. „Malá říjnová socialistická demontáž listopadu,“ dodal na Twitteru.

Šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura si přisadil, že prezident Miloš Zeman oceňuje své příznivce. „Ještě dvakrát 28. říjen a všichni podporovatelé M. Zemana z prezidentské kampaně budou mít státní vyznamenání,“ glosoval ceremoniál, při němž Zeman ocenil 35 osobností.

Polemiky jsou každoročně, připomněl premiér

Premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka uvedl, že výběr vyznamenaných osobností je primárně věcí prezidenta. „Respektuji to, stejně jako jsem to respektoval v předcházejících letech. A pokud se pamatuji, veřejná polemika se po 28. říjnu odehrává každý rok a týkala se v minulosti prezidentů Klause a Havla,“ uvedl pro Právo.

Vicepremiér a předseda lidovců Pavel Bělobrádek prohlásil, že oceněné nekomentuje. „To je osobní výběr a není slušné hodnotit, kdo si to zaslouží a kdo ne. Osobně bych některé neocenil, ale nejsem prezident. Dobré bylo, že místo mluvení o politice představil pozitivní hrdiny,“ sdělil Právu.

„Každý prezident, když vybíral oceněné, tak v tom byl znát jeho osobní přístup, ale také to, že usiloval o jistou nadstranickost. Odměnění, které vybral Miloš Zeman, jsou do jisté míry odrazem polarizace nejen české politické scény, ale i diskuse kolem pana prezidenta,“ řekl místopředseda KSČM Jiří Dolejš.

Anketa

Souhlasíte s udělením státního vyznamenání předlistopadovému ministrovi zemědělství?
Ano
34,2 %
Ne
65,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 15989 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám