Hlavní obsah

Česko pomůže 152 uprchlíkům z iráckého Irbílu

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Česká republika by měla pomoci 37 křesťanským rodinám s dětmi, které prchají před Islámským státem (IS). Celkově se jedná o 152 lidí. V současné době se nachází v několika uprchlických táborech v iráckém Irbílu a dalších útočištích. Jejich situaci popsal ve čtvrtek duchovní syrské pravoslavné církve Benjamin Šamún.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Premiér Bohuslav Sobotka (vlevo) s duchovním syrské pravoslavné církve Benjaminem Šamúnem (vpravo). Muž uprostřed je tlumočník.

Článek

„Situace křesťanských Iráčanů je momentálně nejhorší, jakou si člověk umí představit. Nemají budoucnost, nevědí co dál. Jsou mrtví zaživa,“ uvedl Šamún.

Během promítání fotografií z Irbílu popsal, jak křesťané utíkali před Islámským státem. „Na 130 tisíc rodin muselo opustit své domovy a vše tam nechat. Lidé přišli o byty, práci, školy, kostely, o místa, kde mohli žít. Mnozí i o své příbuzné,“ vyprávěl.

Křesťané byli islamisty vyhnáni z Mosulu, z města Bachdída (turecky Karakoš) a dalších okolních obcí vloni v srpnu. O podporu křesťanů na Blízkém východě, zejména v Iráku a Sýrii, se stará český nadační fond Generace 21. Právě ten zařizuje přesídlení 152 lidí do České republiky.

Pomoc přislíbil premiér

Fond spolu se Šamúnem jednal už v úterý s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD), který pomoc přislíbil.

Příští týden by se měl ještě při jednání s představiteli OSN upřesnit status těchto uprchlíků. Poté ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) předloží vládě í návrh na přesídlení této skupiny.

Ředitel nadačního fondu Jan Talafant ve čtvrtek uvedl, že uprchlíci by do ČR mohli dorazit ještě letos a oslavit zde Vánoce. „Pokud to vláda schválí, budou následovat bezpečnostní prověrky. Jsme připraveni uhradit a zajistit přesun,“ sdělil Talafant.

Tři fáze integrace

Integrace iráckých křesťanů by měla mít tři fáze. Uprchlíci mají být nejdříve pohromadě ve vybraném rekreačním zařízení, kde se začnou učit česky. Zhruba po půl roce by měli být rozděleni do čtyř až pěti skupin a přemístěni do různých krajských měst.

„Jedním je Praha, dalším bude pravděpodobně Olomouc. Mělo by to zabránit vzniku ghett. Nabídky pomoci jsou i v Brně, Zlíně či Liberci. Po půl roce by se mohli rozejít i do menších měst a začít pracovat,“ nastínil Talafant.

„Chtějí bezpečí. Až sem přijdou, očekávají, že děti budou moci chodit do školy, najdou si bydlení, budou chodit do práce a žít důstojný život. Chtějí žít, aniž by se museli bát, že je druhý den někdo zabije,“ dodal Šamún.

Reklama

Výběr článků

Načítám