Hlavní obsah

Trojkoalice má v Praze podmínky pro další spolupráci s ANO a ČSSD

Praha

Na svých požadavcích k pokračování magistrátní spolupráce s hnutím ANO a ČSSD se ve čtvrtek shodla Trojkoalice tvořená Stranou zelených, lidovci a STAN. Podle šéfa zastupitelského klubu Petra Štěpánka (SZ) bude chtít Trojkoalice do své gesce Institut plánování a rozvoje (IPR) a dohled nad řešením problematiky svozu odpadu.

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Ilustrační foto

Článek

"Řekli jsme si, že zásadní podmínkou je, aby byla dodržována koaliční smlouva, a domluvili jsme si některé podmínky pro další jednání. Nicméně dodržování dohod a koaliční smlouvy je klíčová věc," řekl Štěpánek.

Trojkoalice další vyjednávání nechce komentovat, Štěpánek pouze uvedl, že mezi podmínkami Trojkoalice je, aby IPR dostala na starosti radní Jana Plamínková (STAN). V současné době jej nikdo z radních přímo ve své gesci nemá. Původně jej měl na starost odvolaný náměstek Stropnický, tomu ale IPR primátorka Adriana Krnáčová (ANO) nechala z kompetencí odebrat.

Druhou podmínkou Trojkoalice pak je, že zastupitelé ANO stáhnou svůj návrh rozdělit tendr na svoz odpadu na dvě části. Svoz odpadu má na starosti Trojkoalice, která v lednu prosadila, že bude vypsán velký desetiletý tendr na svoz odpadu. Proti tomu minulý týden vystoupili zástupci ANO. Praze končí opakovaně prodlužovaná smlouva na svoz odpadu zhruba v polovině příštího roku. Do té doby musí Praha vypsat tendr a nalézt dodavatele.

V rámci koaličního jednání se ve čtvrtek sejde zastupitelský klub ANO, který se bude zabývat dalším vyjednáváním o nové podobě vlády v Praze. Rovněž se sejde předsednictvo ANO, které bude řešit situaci v Praze. Sociální demokraté zvláštní jednání zastupitelského klubu neplánují.

Rozkol v koalici

Krize v magistrátní koalici vyvrcholila v noci na pátek, kdy za podpory koaličních zastupitelů přišli o funkci čtyři z 11 pražských radních. Odvoláni byli Stropnický a radní Michal Hašek (ANO), Hana Nováková a Irena Ropková (obě ČSSD). Od té doby vyjednávají koaliční partneři o další spolupráci.

V pětašedesátičlenném zastupitelstvu má hnutí ANO od podzimních voleb 17 mandátů, 12 klub TOP 09 a nezávislých. Po osmi je zastupitelů Trojkoalice, ODS a ČSSD. V zastupitelstvu jsou dále čtyři Piráti, čtyři komunisté a čtyři nezávislí. Koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice dosud měla na pražské radnici většinu jediného hlasu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám