Hlavní obsah

Zeman kladl věnec u sochy T. G. Masaryka, jeho odpůrci pískali. Jednoho odvlekla policie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Policie při pokládání věnce prezidentem Milošem Zemanem u sochy Tomáše Garrigua Masaryka na pražském Hradčanském náměstí zadržela jednoho muže. Důvodem bylo, že svým jednáním narušoval pietní akt, řekla mluvčí policejního prezidia Ivana Nguyenová. Povyk při kladení věnce k výročí vzniku samostatného Československa kritizuje prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Prezident Miloš Zeman při pietním aktu u Národního památníku v Praze na Vítkově

Článek

"Ochranná služba při kladení věnců zajistila jednoho muže pomocí hmatů a chvatů a druhý muž je následoval na místní oddělení Malá Strana," řekla Nguyenová.

Pietnímu aktu na Hradčanském náměstí přihlíželo několik stovek lidí, mezi nimi i Zemanovi odpůrci. Někteří pískali a křičeli, při prezidentově odchodu jich pár drželo v rukou červené trenýrky. Obří červené trenýrky namísto prezidentské vlajky vyvěsili nad Pražským hradem na protest proti Zemanovi zhruba před měsícem členové skupiny Ztohoven.

"Pozastavuji se osobně nad tím, že pár uřvanců mezi davem poklidně přihlížejících ostudně povykovalo i během státní hymny," uvedl Ovčáček.

Před prezidentem položili květiny u sochy TGM zástupci rektorů vysokých škol, kteří odmítli přijít večer na ceremoniál předávání státních vyznamenání. Reagovali tak na to, že Hrad na ceremoniál nepozval dva z rektorů, kteří měli s prezidentem v minulosti spory.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám