Hlavní obsah

Pražská náměstí na svátek obsadili demonstranti, zasahovali těžkooděnci

Právo, Novinky, pko, rei, jap, bja
Praha
Aktualizováno

V den 97. výročí založení samostatné republiky se v hlavním městě Praze i na dalších místech Česka koná řada různých demonstrací. Na pražském Václavském náměstí si naplánovali akci příznivci monarchie i odpůrci elektronické evidence tržeb. Na náměstí Míru, kde museli zasahovat i těžkooděnci, se zase vydali odpůrci migrantů a islámu, kteří demonstrovali i v dalších městech.

Demonstranti na náměstí Míru v PrazeVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

 
Článek

Na demonstraci proti migrantům a islámu dorazilo okolo 400 lidí. Organizátory, jimiž je hnutí Úsvit - Národní koalice, podpořili i zástupci německého protiimigrantského hnutí Vlastenečtí Evropané proti islamizaci Západu (Pegida) a skupina několika desítek motorkářů. Řečníci se většinou vyslovovali proti EU a německy mluvící účastníci kritizovali současnou situaci v SRN.

Na náměstí Míru dorazily také čtyři desítky zástupců hnutí Antifa a oba tábory od sebe museli oddělit těžkooděnci.

Středeční pochod hnutí Antifa centrem PrahyVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

Před půl čtvrtou se protestující z Antify vydali směrem k I. P. Pavlova. Cestou je policisté museli chránit před napadením, což demonstrující proti islámu a uprchlíkům podráždilo. Členy Antify vyzývali k fyzickému souboji.

Zásah těžkooděnců při demonstraci na náměstí Míru v PrazeVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

Protesty proti islámu byly naplánovány i v jiných městech. V centru Brna se sešlo asi 1500 lidí. Největší pozornost na sebe strhlo šest desítek motorkářů, kteří přijeli akci podpořit. Policie řešila incident, při němž muž hodil do davu skleněnou lahev, která zasáhla dalšího muže do hlavy. S lehkým zraněním ho odvezli do nemocnice.

„Láhev hodil jednadvacetiletý muž, který se dal ihned poté na útěk. Policistům se ho ale podařilo vypátrat. Zřejmě bude obviněn z výtržnictví a ublížení na zdraví,“ řekl policejní mluvčí Bohumil Malášek.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Demonstraci v Brně podpořili motorkáři.

Okolo 500 lidí demonstrovalo také v Ostravě. Protest proběhl v klidu a kolem půl čtvrté se lidé rozešli.

Protiislámskou demonstraci v Brně podpořili motorkářiVideo: Petr Kozelka, Právo

Monarchie, evidence i V4

Demonstraci proti elektronické evidenci tržeb a za svobodné podnikání na Václavském náměstí v Praze pořádá Strana svobodných občanů a soukromníci, zahrála k tomu kapela Turbo. Po 14. hodina tam bylo okolo 150 lidí. Transparenty ukazovaly, že přítomni byli zástupci všech krajů. Předseda soukromníků Petr Bajer upozornil, že demonstrace kromě jiného míří proti zákazu kouření.

Zhruba stejný počet lidí se rovněž na Václavském náměstí sešel u křižovatky s Opletalovou ulicí, tentokrát ale šlo o monarchisty, kteří vyrazí na Malostranské náměstí, kam by se podle jejich představ měla vrátit socha rakouského vojevůdce maršála Radeckého.

Tímto protestní demonstrace v Praze nekončí. Na Palackého náměstí se odpoledne sejdou lidé požadující, aby státy Visegrádské čtyřky (V4), mezi něž patří i Česká republika, vystoupily z Evropské unie.

Na Klárově se zase uskuteční shromáždění na protest proti rozpadu Československa. Jeho účastníci se odtud vydají k úřadu vlády.

Na náměstí Republiky dorazí vpodvečer jiný pochod, tentokrát Národních demokratů, kteří jím chtějí podpořit „státní samostatnost a suverenitu“.

Reklama

Výběr článků

Načítám