Hlavní obsah

Děkuji, aspoň bude víc místa, vzkázal Zeman absentujícím rektorům

Praha
Aktualizováno

Absence rektorů při udílení státních cen na Pražském hradě ve středu večer prezidentovi Miloši Zemanovi nevadí. Aspoň bude víc místa v přeplněném Vladislavském sále, kde si tak budou moci sednout příbuzní vyznamenaných, vzkázal Zeman.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

„Umožnilo nám to do přeplněného Vladislavského sálu umístit příbuzné některých vyznamenaných, takže bych chtěl rektorům poděkovat, že jim uvolnili místa,” řekl Zeman.

Prezident letos stejně jako v posledních dvou letech znovu nepozval rektory Masarykovy a Jihočeské univerzity Mikuláše Beka a Libora Grubhoffera.

Česká konference rektorů (ČKR) se ohradila a uvedla, že s tímto postupem zásadně nesouhlasí a považuje ho v souvislosti se státním svátkem za zcela nedůstojný. K bojkotu této akce ze strany rektorů nevyzvala, avšak z dřívějšího vyjádření některých rektorů vyplývá, že se dohodli, že na Hrad nepůjdou. Uvedl to rektor Vysoké školy báňské-Technické univerzity Ostrava Ivo Vondrák. Nedorazí ani nový rektor Ostravské univerzity Jan Lata a ze solidarity s kolegy zůstane doma také rektor Vysoké školy chemicko-technologické Karel Melzoch.

Pozvánka na Hrad znovu nedorazila k rektorům, kteří měli s prezidentem v minulosti spory. Bek nenechal Zemana vystoupit ve škole z obavy před volební agitací a Grubhoffer se zastal Martina C. Putny, kterého Zeman odmítal jmenovat profesorem.

Rektoři vysokých škol se ve středu odpoledne sešli na Hradčanském náměstí, kde k pomníku T. G. Masaryka položili květiny.

Anketa

Měl by prezident k 28. říjnu zvát všechny rektory?
Ano
30,7 %
Ne
69,3 %
Celkem hlasovalo 9347 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám