Hlavní obsah

Babiš už hledá náhradu za pražské duo Kleslová–Hašek

Právo, Jan Rovenský
Praha

K překreslení mocenských poměrů v pražském ANO dojde nejspíš ve čtvrtek na mimořádném předsednictvu babišovců. Několik zdrojů Právu řeklo, že by pozítří měl padnout nejen šéf pražských zastupitelů Michal Hašek, ale mohla by skončit i předsedkyně pražského ANO Radmila Kleslová, která by tak zůstala jen starostkou Prahy 10.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Článek

Lídr ANO Andrej Babiš svolal společné zasedání předsednictva hnutí, pražské buňky a pražských zastupitelů po bouřlivém hlasování na magistrátu, kdy skončili čtyři koaliční radní, mezi nimi i Hašek, označovaný za převodovou páku Kleslové. Babiš včera na dotaz, jestli je Hašek nyní zralý na výměnu v čele klubu a zda vidí případného nástupce, uvedl: „Situaci v Praze budu řešit se zastupitelským klubem a krajskou organizací ve čtvrtek. Alternativa je vždy a za každého, i za mě.“

Foto: Jan Handrejch, Právo

Starostka Prahy 10 Radmila Kleslová (ANO)

Jednoznačné podpory od Babiše se nedostalo ani Kleslové, která přitom patří v hnutí mezi jeho nejvěrnější. Na dotaz, zda za ni má náhradu, kdyby se rozhodla odejít z čela pražské buňky, odkázal na odpověď, kterou uvedl v případě Haška. Pokud čtvrtek skutečně bude znamenat konec Kleslové i Haška, přivodí si Babiš další bolehlav – bude muset zejména řešit, kdo nahradí Kleslovou ve vedení pražské buňky.

Nekončící dívčí válka

Pokud jde o Haška, jeho kolegové si stěžují, že nejsilnější zastupitelský klub na pražském magistrátu se sedmnácti členy z 65 pod jeho vedením spíše jen reaguje na situaci, místo aby politiku určoval, a navíc nemluví jedním hlasem. Babišovcům v Praze nepomáhá ani osobní animozita a vzájemné podezírání mezi Kleslovou a primátorkou Adrianou Krnáčovou, ani to, že většina ze zastupitelů i členů pražského ANO zatím spíše stojí za Kleslovou.

Babiš se situací již jednou zabýval – v srpnu, kdy klub zastupitelů vyslovil Krnáčové nedůvěru a hrozilo, že primátorka v čele Prahy skončí. V září se zase provalilo, že advokátní kancelář Kleslové pobírala od ČEZ 100 tisíc měsíčně, kvůli čemuž šéfka pražského ANO nakonec rezignovala na post místopředsedkyně ANO.

Babiš se tak ocitl mezi dvěma mlýnskými kameny. Blíž k němu má Kleslová, s níž se zná řadu let a která mu pomáhala hnutí budovat. V poslední době se ale pro ANO stala spíše přítěží – například kvůli angažmá ve vedení městských firem, jak v sobotním rozhovoru pro Právo ostatně Babiš přiznal. „Pro státní podniky paní Kleslová pracovala historicky, a udělala chybu, že tam neskončila, když přišla do ANO. Nyní nebude v žádné firmě – ani státní, ani komunální,“ řekl.

Krnáčová je zase Babišovo nechtěné dítě, které v personální nouzi dosadil do čela pražské kandidátky a které nyní nemůže nechat jen tak odstřelit, přestože by se tomu zvláště nebránil.

Z ústraní do Sněmovny

Momentálně je ale pro Babiše jednodušší řešit situaci v rozhádané pražské buňce zaříznutím její šéfky Kleslové. Její odstranění podle zdrojů Práva může být součástí Babišovy taktiky – Kleslová by jako řadová členka ANO a starostka Prahy 10 v ústraní čekala na svůj politický comeback, kterým by měly být sněmovní volby v roce 2017.

Že by se chtěla stát poslankyní, Kleslová nedávno prozradila Právu: „Než jsem vstoupila do ANO, tak jsem se vždy věnovala legislativnímu procesu, připomínkovala jsem zákony, připravovala jsem pozměňovací návrhy. Znám chod Sněmovny, takže bych spíše do budoucna chtěla dělat tuto oblast.“

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám