Hlavní obsah

Pražská koalice jednala. Zda bude pokračovat, stejně není jasné

Právo, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Devět vyjednavačů pražských klubů ANO, Trojkoalice a ČSSD v úterý přes hodinu diskutovalo o vzájemných vztazích. Výsledkem je dohoda, že se znovu sejdou v pátek. Zda koalice, která z křesel pomohla čtyřem svým radním z jedenácti, bude pokračovat, není stále jasné.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Adriana Krnáčová.

Článek

„Mým prvním cílem je zklidnit situaci, sjednotit klub a udržet koalici. Doufám, že ten cíl bude naplněn,“ uvedla primátorka Adriana Krnáčová (ANO). Dodala, že nikdy od vedení babišovců „necítila nepodporu“. Klub se podle ní musí sjednotit názorově. Situaci v koalici přirovnala ke krizi v manželství. „Zatím nikdo koaliční smlouvu nevypověděl, tak samozřejmě platí,“ uvedla primátorka.

„Probírali jsme všechno možné. Závěr pro soc. dem, je takový, že v těch jednáních budeme pokračovat. To znamená, v tuto chvíli nic neskončilo,“ řekl šéf zastupitelů ČSSD Karel Březina.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Své podmínky a trochu jiný výklad má Trojkoalice. „My jsme jasně řekli, že koalice a její existence je založena na tom, zda plní programové prohlášení, zda dodržuje kompetence, jak jsou podepsány a zda má nějaký elementární personální respekt jeden k druhému,” uvedl šéf trojkoaličních zastupitelů Petr Štěpánek.

 Mediální půst

Nenastalo ani obvyklé smírčí či dohadovací řízení. „Místo toho, abychom se vázali k nějakým administrativním záležitostem, je důležité, že sedíme u jednoho stolu a jsme schopni se bavit,“ uvedla Krnáčová na otázku, zda se koalice nachází ve stavu smírčího řízení.

Šéf klubu ANO Michal Hašek doplnil, že si strany daly do pátku mediální půst, strany mohou jednat s kýmkoli, například Trojkoalice ale nemá nic naplánováno. Čeká se tak patrně na čtvrteční jednání vedení ANO, vyjednavači se na magistrátu mají zase sejít v pátek.

Radní vše schválili

S ANO by jednala i TOP 09. Podle šéfa jejích zastupitelů Václava Novotného rozhodnutí klubu ANO jednat se všemi stranami může být jen taktickým manévrem. „Zdá se mu, že ani tak nechtějí jednat s opozičními stranami, jako svým současným partnerům říci: ,Vy, vy, vy, my bychom také mohli jednat s někým jiným.‘ Jestliže se ale hnutí ANO odblokovalo, je na místě se s nimi v této věci oficiálně sejít,“ poznamenal Novotný. Schůzka domluvena zatím není.

Před koaličním jednáním, které trvalo asi hodinu a čtvrt, jednalo sedm zbylých radních (4 z ANO, 2 z Trojkoalice a 1 z ČSSD) a schválili všechny body programu.

Například diskutovanou otázku dlouhodobé smlouvy na pražskou vodu mezi Pražskou vodohospodářskou společností a soukromými Pražskými vodovody a kanalizacemi. Radní podle Jany Plamínkové (STAN) vzali na vědomí čtyři znalecké posudky, podle nichž je smlouva neplatná, a vyzvali protistranu, Pražské vodovody a kanalizace, k jednání o zkrácení smlouvy. Ta by podle představ vedení města měla trvat například do roku 2022, ne až do roku 2028.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám