Hlavní obsah

Většina uprchlíků si soucit nezaslouží. Děti mají jako živý štít, řekl Zeman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Většina uprchlíků si podle prezidenta Miloše Zemana nezaslouží soucit, protože jsou to zpravidla mladí, zdraví a dobře materiálně zajištění muži. Děti používají jen jako živý štít. V nedělním rozhovoru pro blesk.tv prezident také uvedl, že by nebyl proti nápadu svého předchůdce Václava Klause uspořádat referendum o kvótách na rozdělení běženců.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Prezident Miloš Zeman

Článek

Zeman uvedl, že i on cítí soucit při pohledu na děti uprchlíků, kteří přicházejí do Evropy. Otázkou ale je, proč je jejich rodiče "tahají" s sebou a vystavují je třeba riziku utonutí v gumových člunech. Tím, že vyvolávají soucit vůči dětem, který je naprosto oprávněný, přenášejí tento soucit i na ty, kteří si to nezaslouží, uvedl prezident. O větší části uprchlíků mluvil jako o mužích s "iPady" či "iPhony", kteří mají v druhé kapse "tisíce eur nebo tisíce dolarů".

Svým postojem k migrantům prý jen varuje před reálným nebezpečím, před nímž jiní politici zavírají oči. Znovu odmítl nedávnou kritiku českých detenčních zařízení pro uprchlíky z úst vysokého komisaře OSN pro lidská práva i ombudsmanky Anny Šabatové. Ta se podle Zemana "svými militantními názory" jen snaží zviditelnit. Islamofobie, kterou mu někteří vyčítají, je ve skutečnosti odporem vůči islámskému radikalismu, poznamenal.

Přijdeme o krásu žen

Už minulý týden Zeman při návštěvě Zlínského kraje prohlásil, že utečenci z islámských zemí nebudou respektovat české zákony a budou se řídit právem šaría.

„Budou mít právo šaría, takže nevěrné ženy budou kamenovány, zlodějům se budou utínat ruce,” řekl prezident při debatě se zaměstnanci Řeznictví a uzenářství Matula v Lechoticích na Kroměřížsku.

„Přijdeme o krásu žen, protože ty budou zahaleny v burkách od hlavy po paty včetně obličeje, kde máte jen takovou látkovou mřížku,” uvedl dále prezident. „No tak dovedu si představit ženy, kde by to bylo zlepšení, ale takových žen je málo a zrovna tady nikoho takového nevidím,” podotkl.

Referendum

Prezident tvrdí, že v Lisabonské smlouvě upravující fungování Evropské unie není ani slovo o uprchlických kvótách, jen o případné pomoci těm státům Unie, které čelí zvýšenému náporu cizinců.

Bývalý prezident Klaus hodlá usilovat o to, aby vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD) "zlegalizovala" svůj postoj k rozhodnutí Evropské unie o kvótách na přerozdělování uprchlíků v mimořádných parlamentních volbách nebo referendu.

Zeman předčasné volby nepovažuje za vhodné řešení, zatímco o plebiscitu by přemýšlel a nebyl by proti. Sobotkův koaliční kabinet je proti kvótám, ale nechce se bránit soudní cestou, zatímco Zeman by se k žalobě Slovenska na Evropskou komisi připojil.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám