Hlavní obsah

Babiš: Komisař OSN pro uprchlíky pravdu nemá

Právo, Jan Rovenský

Jediným řešením migrační krize je uzavřít evropské hranice, řekl v rozhovoru pro Právo ministr financí Andrej Babiš (ANO). Odmítl, že by Česko porušovalo práva běženců, uznal ale, že jsou uprchlíci zadržováni dlouho.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Článek

Česko tento týden kritizoval vysoký komisař OSN pro uprchlíky za systematické porušování lidských práv uprchlíků, prezidenta Zemana obvinil z xenofobních a islamofobních výroků. Je kritika podle vás oprávněná?

Komisař OSN nemá pravdu. Ať se přijede podívat, v jakých podmínkách u nás uprchlíci žijí. Není pravda, že bychom porušovali lidská práva, postupujeme podle našich zákonů. Na druhou stranu uznávám, že u nás jsou uprchlíci zadržováni dlouho a že je potřeba zákon zmírnit. Většina z nich u nás stejně být nechce.

S komisařem OSN v zásadě souhlasil europoslanec ANO Pavel Telička. Kritika prý dokazuje, že zjednodušující, paušalizující a často urážlivé Zemanovy výroky o islámu a muslimech jsou pro civilizovaný svět nepřijatelné. Cítíte to stejně?

Ve čtvrtek zadrželi v Moskvě letadlo s českou delegací a všichni chtěli, abych to komentoval. Nevím, proč je tady zvykem všechno komentovat. Stejně tak nevím, proč mám komentovat prezidenta. Je to nejvyšší ústavní činitel, lidé ho zvolili, všichni věděli, jaký je. S některými jeho výroky nemusím souhlasit, jindy mu ale dávám za pravdu – například že si sami máme rozhodovat, komu poskytneme pomoc a kdo u nás bude pracovat.

Mně jde o to, jestli souhlasíte s Teličkovým hodnocením prezidenta.

Vy zase hledáte konflikt. To je názor pana Teličky. Nepotřebuji se vyjadřovat ke všemu.

Česká detenční zařízení se vyprázdnila, ruší se stanový tábor v Poštorné. Jsou pro nás uprchlíci skutečným problémem?

Pro nás je problém, že nám stále někdo cpe povinné kvóty. Nejsme xenofobní národ, v minulosti jsme přijali třináct tisíc Řeků a šest tisíc Bosňáků, žijí u nás Ukrajinci, Rusové, Vietnamci.

Trváme ale na tom, že si sami chceme rozhodnout, komu poskytneme humanitární pomoc a kdo u nás bude pracovat. Ne že nám to řeknou někde v Bruselu. Můj názor na imigrační politiku je, že Brusel selhal a není schopen krizi řešit. Teď se snaží penězi přimět Turecko, Srbsko a Makedonii, aby zastavily příliv uprchlíků. Přitom to může udělat sám – vyslat signál, že už další lidi nemůžeme přijímat, a zavřít schengenskou hranici. Udělalo to Maďarsko, udělá to Slovinsko a Chorvatsko. Jiné řešení není, říkám to už půl roku.

Je to ale reálné?

Když evropská hranice funguje mezi Slovenskem a Ukrajinou a Polskem a Ukrajinou, tak proč by nefungovala i jinde? Není možné, aby se někdo v gumovém člunu přeplavil na Kos a pak se procházel po Václaváku bez dokladů. Kdyby Řecko nebylo v Schengenu, tak se společná evropská hranice posune o tisíc kilometrů. To je jediné správné rozhodnutí, jenže ti státníci na to nemají odvahu.

Je dobře, že Rusové zasahují v Sýrii?

Součástí řešení uprchlické vlny je ukončení konfliktu v Sýrii. Je hlavně dobře, že státy v Radě bezpečnosti OSN konečně začaly komunikovat, protože bez USA a Ruska nebude Sýrie vyřešena nikdy.

Zbytek rozhovoru najdete v sobotním vydání deníku Právo.

Reklama

Výběr článků

Načítám