Hlavní obsah

Mrtvé zvíře na Českolipsku byl skutečně vlk, potvrdili odborníci

Právo, Jaroslav Švehla

Mrtvé zvíře, které našel před čtrnácti dny houbař v lese nedaleko obce Brenná na Českolipsku, byl skutečně vlk. Potvrdili to odborníci z České zemědělské univerzity a Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy. Kvůli tomu, že tělo bylo při nálezu už v rozkladu, nemohli správci CHKO s přesností určit, že se jedná o kriticky ohroženého živočicha.

Foto: AOPKČR Petr Lumpe

Zvíře nalezené na Českolipsku byl skutečně vlk.

Článek

„Testy jednoznačně potvrdily, že se jedná o samici vlka. Vědci se nyní pokoušejí zjistit, jaké jsou její příbuzenské vztahy ke smečce, která se v loňském roce v Máchově kraji objevila. Zkoumání není jednoduché, protože vzorky, například svalovina, byly již poškozené postupujícím rozkladem,“ vysvětlil ředitel regionálního pracoviště Agentury ochrany přírody a krajiny ČR (AOPKČR) Ladislav Pořízek.

Výsledky genetické analýzy předali ochránci přírody policii, jelikož vlk patří mezi kriticky ohrožené živočichy a podle pracovníků AOPKČR zvíře nezahynulo přirozenou smrtí. Pokud by se zjistilo, že vlka někdo zastřelil, hrozí mu až tři roky vězení za porušení zákona o zvláště chráněných druzích živočichů.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Příčina smrti do listopadu

Přesná příčina smrti zvířete se stále zjišťuje, výsledky by měly být k dispozici do konce měsíce. Podle Pořízka bylo zvíře buď zastřeleno, nebo zahynulo po srážce s autem či po konfliktu s jiným zvířetem.

„Pokud se ukáže, že byl zastřelen, bude to každopádně hodně smutná zpráva. K zastřelení zřejmě nedošlo na místě nálezu, nechceme proto v žádném případě obviňovat místní myslivce. Věřili jsme, že vlci mohou v Chráněné krajinné oblasti Kokořínsko-Máchův kraj bez problémů žít. Je tu totiž dost místa pro tyto krásné šelmy i lidi,“ dodal Pořízek.

Foto: AOPK ČR

Fotopast zachytila u Břehyně na Českolipsku vlka.

Vlky v národní přírodní rezervaci Břehyně-Pecopala zachytily fotopasti poprvé loni. Páru šelem, které přišly z oblasti Lužice, se tam narodila mláďata. Je to první doložené rozmnožování vlků v Čechách po více než 100 letech, jelikož vlci byli v České republice vystříleni koncem 19. století.

Reklama

Výběr článků

Načítám