Hlavní obsah

Nejvyšší vedení ČSSD vyzvalo Rozbořila k rezignaci. Nejdu, vzkázal hejtman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Grémium ČSSD v pátek vyzvalo olomouckého hejtmana Jiřího Rozbořila k rezignaci na všechny veřejné funkce. Rozbořil to odmítl, stejně jako obvinění z korupce, jemuž čelí v kauze Vidkun.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Hejtman Olomouckého kraje Jiří Rozbořil (ČSSD)

Článek

Sociální demokraté v Olomouckém kraji mají podle nejužšího vedení strany neprodleně začít hledat nového lídra pro krajské volby v příštím roce. Právu to potvrdil předseda poslaneckého klubu ČSSD Roman Sklenák.

„Je na odpovědnosti pana hejtmana, pokud ve funkci zůstane,” poznamenal.

Grémium rozhodlo jednomyslně. Hejtman Jihomoravského kraje a šéf Asociace krajů Michal Hašek se jednání neúčastnil.

Odvolat jej nemohou, vyloučit ze strany ano

Návrh na vyloučení Rozbořila ze strany na grémiu nepadl, nicméně je to krok, ke kterému se mohou špičky soc. dem. uchýlit v budoucnosti. „Uvidíme, jaké budou další kroky. Je možné, že se tím budou další stranické orgány zabývat,“ řekl Sklenák.

Ministr vnitra a první místopředseda ČSSD Milan Chovanec se domnívá, že na stranu grémia se v sobotu na svolaném jednání postaví i celé Předsednictvo ČSSD a Ústřední výkonný výbor. Vedení strany podle něj může podniknout i další kroky. Jaké to jsou, však nechtěl prozradit.

„Já přeji panu hejtmanovi, aby se očistil, ale v současné chvíli musí pochopit, že to škodí soc.dem. v boji o přízeň voličů. Já doufám, že zavládne zdravý rozum,“ dodal Chovanec.

„Podle našeho názoru není možné, aby člověk obviněný z trestného činu zastával funkci hejtmana. Samozřejmě, že pokud na výzvu nebude hejtman reagovat, nemůžeme si to vynutit. Ale tím pádem on a politici v Olomouckém kraji přebírají odpovědnost za další vývoj,“ doplnil Sklenák.

„Za sebe říkám, že pokud se chce očistit, měl by zveřejnit informace,“ řekl Chovanec. Tomuto kroku podle jeho názoru nic nebrání. „Po konzultaci s odborníky z Univerzity Karlovy i právníky víme, že je možné zveřejnit informace ze sdělovačky k domovní prohlídce,“ uvedl.

Rozbořil odchod odmítá

Rozbořila vyzval k rezignaci již minulý týden premiér a šéf strany Bohuslav Sobotka. Hejtman odmítl funkce opustit, v čemž jej podpořil i krajský výbor strany. [celá zpráva]

Hejtman rezignovat nehodlá ani po výzvě špiček strany. Potvrdil nicméně, že lídrem strany pro krajské volby příští rok nebude.

Rozbořil je jedním z obviněných po úterním zátahu Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) s krycím názvem Vidkun. Vedle něj jsou obviněni i náměstek krajského policejního ředitele v Olomouci Karel Kadlec, jeho podřízený a šéf hospodářské kriminálky Radek Petrůj a také podnikatel Ivan Kyselý. V kauze jde mj. o podezření z korupce a ovlivňování řady trestních kauz vyšetřovaných na Olomoucku.

Všichni obvinění proti svému stíhání podali stížnost. [celá zpráva]

Reklama

Související články

V ČSSD to kvůli zásahu v Olomouci vře

Mimo mikrofony neskrývají sociální demokraté rozčilení. Policejní zátah v jejich baště na olomouckém hejtmanství všechny překvapil a rozvířil již tak velké...

Výběr článků

Načítám