Hlavní obsah

Kleslová oznámila odchod z lukrativních funkcí v městských firmách

Praha
Aktualizováno

Předsedkyně pražského hnutí ANO a starostka Prahy 10 Radmila Kleslová rezignovala na funkce v městských firmách Prahy. Uvedla to v pátek ráno v tiskovém prohlášení. Odejde z představenstva Pražské teplárenské a dozorčí rady PRE.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Šéfka pražské organizace ANO Radmila Kleslová

Článek

"Nechci, aby mé členství ve statutárních orgánech těchto společností sloužilo k dehonestační kampani, která je účelově vedena výhradně proti mé osobě, i když ve statutárních orgánech těchto společností zasedají i další zástupci koalice," uvedla v prohlášení Kleslová.

V poslední době čelila kritice, že od městských firem inkasuje statisíce korun měsíčně. Už dříve média informovala o platbách státních firem její právnické firmě za poradenské služby. Pracovala pro ČEZ, České dráhy nebo Správu železniční dopravní cesty, smlouvy s nimi ale už skončily.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Působením Kleslové v městských firmách se mělo ve čtvrtek zabývat zastupitelstvo hlavního města. K bodu programu se ale nedostalo, v noci na pátek zastupitelé odvolali čtyři z 11 radních a jednání nakonec přerušili do 5. listopadu. [celá zpráva]

Na působení Kleslové v městských firmách upozornili tento týden Piráti, jejichž pražský zastupitel Mikuláš Ferjenčík ve středu uvedl, že Kleslová pobírá 360 tisíc měsíčně.

Kleslová: Jsou to hausnumera

Za funkci v Pražské energetice dostává podle Pirátů měsíčně 35 tisíc korun. „PRE ale pravidelně každý rok vyplácí členům dozorčí rady tantiémy ve výši 15 miliónů Kč. Po rozpočítání na osobu to vyjde na dalších 155 tisíc měsíčně,“ uvedli Piráti.

Za funkci v představenstvu Pražské teplárenské bere podle nich 62 tisíc měsíčně. „Představenstvo navíc každý rok opět dostává tantiémy ve výši 6,5 miliónu. Po rozpočítání to vychází na 108 000 Kč měsíčně,” sdělili Piráti.

Podle Kleslové jde o pokračování dehonestační kampaně vůči její osobě. Výzva Pirátů je prý pokrytecká a Ferjenčík pracuje s hausnumery.

„Za prvé si nedovedu představit, že mě budou odvolávat na zastupitelstvu, když to dělá valná hromada. Za druhé v těch městských firmách nesedím sama, ale sedí tam i zástupci ČSSD a Trojkoalice, kteří berou úplně tytéž peníze. Skoro se zdá, jako by si tam pan Ferjenčík chtěl sednout sám,“ prohlásila Kleslová.

Podle šéfky pražského ANO jí čistého na účet chodí z obou městských firem zhruba 25 a 40 tisíc měsíčně. Pokud jde o tantiémy, vztahují se podle Kleslové na ně podmínky, o kterých rozhoduje valná hromada zpětně podle hospodaření firmy. „Nikde není psáno, že členové vedení dostanou tantiémy. Mohou být klidně vyšší, a nemusí být žádné,“ dodala.

Reklama

Související témata:

Související články

ČEZ potvrdil sto tisíc měsíčně pro Kleslovou

Dozorčí rada energetické firmy ČEZ potvrdila, že společnost platila až 100 000 Kč měsíčně bývalé místopředsedkyni hnutí ANO Radmile Kleslové. Závažné pochybení...

Výběr článků

Načítám