Hlavní obsah

Resort práce se trápí s dědictvím po Koníčkovi

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) řeší problém s miliónovou zakázkou na ekonomické systémy, kterou zdědilo po bývalém ministrovi Františku Koníčkovi (za SPO) a kterou zajišťuje společnost Gordic. Nyní musí úřad zaplatit pokutu, kterou mu udělil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

Foto: Milan Malíček, Právo

Bývalý ministr práce a sociálních věcí František Koníček

Článek

Gordic pro ministerstvo zajišťuje systém GINIS, který má na starosti správní ekonomiku úřadu a účetnictví. Rovněž spravuje program, který vyplácí mzdy zaměstnancům Úřadu práce, stejně jako platí zdravotní a sociální pojištění pěstounům.

Antimonopolní úřad nyní konstatoval, že zakázka na systém GINIS, která byla s ministerstvem uzavřena na konci roku 2013, nebyla vysoutěžena v souladu se zákonem, a uložil ministerstvu pokutu 300 tisíc korun, která už nabyla právní moci.

Za aktualizaci dokumentace požadovala společnost Gordic téměř 15 tisíc za jeden člověkoden práce, přičemž obvyklá cena na trhu je zhruba poloviční
Jiří Károly, ředitel odboru bezpečnosti a rozvoje informačních technologií MPSV

Zakázka byla zadána formou jednacího řízení, tedy bez veřejné soutěže. „ÚOHS konstatoval, že pro tento mimořádný způsob zadávání, který zcela omezil jakoukoliv hospodářskou soutěž, vůbec nebyly splněny zákonné podmínky. Jejich verdikt nám vlastně dal za pravdu,“ řekl Právu Jiří Károly, ředitel odboru bezpečnosti a rozvoje informačních technologií MPSV.

Podle něj si firma navíc za zakázku účtovala nebývale vysoké částky, které bývalé vedení resortu bez mrknutí oka proplácelo.

„Za aktualizaci dokumentace požadovala společnost Gordic téměř 15 tisíc za jeden člověkoden práce, přičemž obvyklá cena na trhu je zhruba poloviční,“ řekl Právu Károly.

MPSV vypsalo novou soutěž na podporu ekonomického systému, který by měl systém GINIS nahradit (smlouva s firmou Gordic vyprší do konce roku). Podle Károlyho se ale společnost snaží zadání zakázky blokovat.

„MPSV zahltila řadou zástupných a zdržovacích dotazů. Dokonce podala i námitky proti podmínkám této otevřené zakázky, které jsou účelové, evidentně mají za cíl záměrně zdržet výběr nového dodavatele,“ uvedl.

V hledáčku policie

Společnost Gordic se brání tím, že postupovala v souladu se zákonem o veřejných zakázkách. „Uzavřenou smlouvu Gordic řádně plnil a nadále plní navzdory skutečnosti, že od MPSV dosud neobdržel úhradu za poskytnuté plnění dle této smlouvy,“ řekl Právu Vladimír Přech ze sekce marketingové komunikace firmy.

Upozornil, že ÚOHS, ačkoliv ministerstvo pokutoval, nezakázal plnění smlouvy. Přech rovněž popřel, že by společnost schválně zdržovala výběrové řízení ministerstva.

Firma Gordic má kromě MPSV zakázky také na ministerstvu obrany a pražském magistrátu. Kvůli tendru na ekonomický systém na pražské radnici ji od loňského roku šetří protikorupční policie.

Je rovněž jednou z trestně stíhaných firem v monstrózní akci, kterou v září rozjelo olomoucké státní zastupitelství a ve které je obviněných deset vlivných IT manažerů a osm firem. Ti podle státního zástupce tvořili zločinné spolčení, které manipulovalo veřejnými zakázkami.

Reklama

Výběr článků

Načítám