Hlavní obsah

Autistovi hrozí ústavem, když se nebude chovat „normálně“

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Případ Petry Valentové, která přišla o sociální příspěvky pro syna trpícího autismem, Právo zveřejnilo před rokem. Doplatila tehdy na posudek znalkyně, podle níž je Míra zdráv, ale matka je psychicky nemocná a škodí mu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Nyní je hůř. Hrozí, že kvůli tomuto posudku chlapec půjde do ústavu, pokud se nezačne chovat normálně. Proběhly už tři soudy, ale nikdy nedošlo k tomu, aby byl vypracován jiný posudek než ten soudní znalkyně Jany Procházkové, který matka několika různými lékařskými zprávami vyvrátila.

Stav patnáctiletého Míry se na konci minulého roku zhoršil. Byl hospitalizován na psychiatrii v Bohnicích, lékaři u něj opět diagnostikovali Aspergerův syndrom, ke kterému se přidala úzkostně panická porucha. Po dvou měsících a nasazených antidepresivech, která trvale užívá, se ale stabilizoval, dokázal dohnat učivo, a dokonce nastoupil v září na gymnázium.

Nad výchovou chlapce je kvůli rozporovanému posudku soudní znalkyně stanoven přísný dohled sociálních pracovnic.

„V reálu to vypadá tak, že navštěvujeme psychiatra, primáře bohnické kliniky, což jsme ovšem dělali už předtím kvůli Mírově diagnóze. K nám domů dvakrát za půl roku přijde sociální pracovnice, protože podle jediného posudku soudní znalkyně syna týrám, jsem psychicky nemocná, a proto se syn chová divně,“ řekla Právu matka.

Ve škole ho sledují

„Sociální pracovnice ve škole sledují, jak se Míra chová a jak prospívá. A zjišťují, zda se zbavil zvláštností, které přičítají na vrub mně. Pokud dojdou k názoru, že přetrvávají, vezmou mi ho a svěří ho do ústavní péče,“ dodává matka s tím, že se bojí nejhoršího.

A to může nastat snadno, protože chlapce podle lékařů lze léčit, ale nikdy se úplně nevyléčí.

Autismus je jednou z nejzávažnějších poruch dětského mentálního vývoje, jejímž důsledkem je, že dítě dobře nerozumí tomu, co vidí, slyší a prožívá. Autismus také doprovází specifické vzorce chování. „Správným přístupem se dají projevy zmírnit, ale ne vyléčit,“ vysvětluje Veronika Šporclová, vedoucí diagnostického oddělení Asociace pomáhající lidem s autismem (APLA).

Zoufalá matka mezitím pokračovala v odvoláních proti rozsudku, který synovi odebral diagnózu autismu, a tedy přišel tak i o nárok na devítitisícový příspěvek na péči každý měsíc. Soud naopak ji shledal psychicky narušenou, a stanovil proto dohled nad její výchovou.

Nepomohl ani Ústavní soud

Předkládala lékařské zprávy dosvědčující jeho nevyléčitelnou nemoc, snažila se získat příspěvek na péči, dosáhnout zvýšení alimentů (soud je stanovil na 2200 Kč), kvůli nimž celý spor začal už v roce 2009, a upravit styk s otcem, jenž chlapce svěřit do trvalé péče nechtěl, ale podle rozsudku si ho k sobě měl pravidelně brát.

Případem se dokonce zabýval i ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD) a ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD). „Byli oba v šoku, co jim to vyprávím, a nechápali, jak může soud nevzít v úvahu lékařské zprávy a dát přednost znaleckému posudku od psycholožky. Slíbili mi pomoc se sestavením stížnosti k Ústavnímu soudu ČR,“ popsala osobní setkání Petra Valentová.

Pak však byli oba politici zaneprázdnění, a tak matka chlapce se svou advokátkou podaly stížnost samy. Žádala, aby se její případ dostal znovu k soudu, který by snad už přihlédl k lékařským zprávám, nebo nechal vypracovat nové posudky. Ústavní soud (ÚS) se však stížností odmítl zabývat, protože seznal, že se obecné soudy s předloženými důkazy řádně vypořádaly, a víc ÚS ani ze své podstaty řešit nemůže.

A tak matce hrozí, že jednou přijde sociální pracovnice a Míru odvede do ústavu. Je přece zdravý a je třeba, aby v něm přestala matka vyvolávat ty zvláštnosti chování!

V Česku zjevně podle úředníků a sociálních pracovníků dokážou lékaři to, o čem si světové kapacity mohou nechat jen zdát. Vyléčit autismus. Dokonalé. Děti se přestanou chovat kvůli bláznivým matkám divně a státní pokladna ušetří.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám