Hlavní obsah

Telička: Kritika z OSN je z části oprávněná, Zemanova slova jsou nepřijatelná

– Praha
Novinky, Barbora Zpěváčková

Za částečně oprávněnou označil ve čtvrtek europoslanec Pavel Telička kritiku zaznívající z OSN, že ČR porušuje lidská práva uprchlíků. K lidem v zoufalé situaci by se podle něj mělo přistupovat citlivěji. Odborný mluvčí hnutí ANO pro zahraniční politiku Telička také uvedl, že výroky prezidenta Miloše Zemana o muslimech jsou pro západní svět nepřijatelné.

Foto: Milan Malíček, Právo

Europoslanec za ANO Pavel Telička

Článek

„Kritiku našeho přístupu k cizincům, kteří nelegálně překročili hranice ČR, považuji minimálně částečně za oprávněnou. Sám jsem navštívil dvě zařízení pro uprchlíky a mohu říct, že i mezi nimi je znatelný rozdíl,“ uvedl europoslanec.

Vytkl také, že česká legislativa neumožňuje zadrženým cizincům přístup k mobilním telefonům a internetu, což je podle něj třeba změnit. Chybou také je, že v detenčních zařízeních se migrantům odebírají peníze

„Myslím, že bychom k těmto lidem, kteří jsou často v zoufalé situaci, měli přistupovat citlivěji. A to bez ohledu na to, že většina z nich vstoupila na území ČR ilegálně a bude tedy vrácena,“ prohlásil Pavel Telička.

Europoslanec se opřel i do Zemana, jehož výroky jsou podle vysokého komisaře OSN pro lidská práva Zajda Raada Husajna xenofobní a islamofobní.

„Prohlášení vysokého komisaře OSN pro lidská práva ukazuje, že zjednodušující, paušalizující a často urážlivé Zemanovy výroky o islámu a muslimech jsou pro civilizovaný svět nepřijatelné. Reakce Hradu mi připadá poněkud nezralá,“ zkritizoval Telička.

Kritika není na místě, míní premiér

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) ve čtvrtek kritiku odmítl. Zdůraznil, že detenční zařízení slouží primárně k umístění uprchlíků, kteří nelegálně překročili hranice ČR.

Podmínky v detenčních zařízeních se prý navíc postupně zlepšují a upravují jak na základě připomínek některých orgánů, tak na základě připomínek ombudsmanky.

„Kritika není na místě, Česká republika se snaží nejen teď, ale dlouhodobě respektovat mezinárodní úmluvy,“ sdělil Sobotka.

Nikdo prý nebrání tomu, aby zástupci OSN přijeli do České republiky. „Určitě jim rádi ukážeme všechna detenční zařízení, budou se moci podívat kamkoliv a myslím, že zjistí, že v ČR jsou standardní, slušné a rozumné podmínky pro umístění uprchlíků a rozhodně tam ty lidi nedržíme déle, než je potřeba a než je v souladu s našimi zákony,“ vzkázal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám