Hlavní obsah

Chaos v Brně. Zmatené uzavírky už kritizuje i policie

Právo, Miroslav Homola
Brno

Zahlcená tísňová linka policie. Tisíce rozhořčených řidičů, z nichž mnozí si po telefonu či osobně přímo na místě chaosu vylévali zlost na policistech. Tak vypadala situace kolem největšího nákupního a zábavního centra Olympia v katastru obce Modřice u Brna v těsné blízkosti dálnic D1 a D2 před několika dny. A teď může být ještě hůř.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Takzvané „modřické mosty, což jsou tři opravované mosty mezi dálnici D2 a komunikací R52 ve směru na Vídeň. Objížďky kolem nich jsou doslova noční můrou řidičů.

Článek

Kdo si však myslí, že dopravní šlendrián způsobený jednak zpožděním jedné ze staveb a pak také skutečností, že se různé stavební firmy mezi sebou nedomlouvají, nemůže být horší, ten se velmi mýlí.

Od pátku až do středy příštího týdne (28. 10.) se totiž opět uzavře most u Olympie nad dálnicí D2 (už se po něm provizorně jezdilo) a vzhledem k tomu, že stavaři chtěli nechat uzavřený i další opravovaný most přes Svratku (rekonstrukce je ve skluzu) na silnici II/152, dostali by se řidiči, kteří by touto trasou k Olympii dojeli, prakticky do zcela bezvýchodné situace. K obchodnímu centru by sice dojeli, vyjet od něj by ale nemohli. Firmy, které si najímá stát, kraje či obce se na koordinaci prací nedomluvily.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

„Nejen řidiči, ale i policie se v tomto případě dostala do pasti. Když jsme zjistili, že jednotlivá dopravní značení jednotlivých firem, které na uzavírkách pracují, jdou prakticky proti sobě a jsou zcela nelogická, podařilo se nám svolat na kraji jednání, jehož výsledkem je vytvoření návrhu objízdných tras a také trasy pro případ absolutní krize, ke které zde může jednoduše dojít při jakékoli vážnější havárii,” popsal chaos šéf jihomoravských policejních dopraváků Jindřich Rybka.

Kudy se přesně povede objížďka, však dopravní policii stále jasné není. „Možná to bude po provizorním železném mostě, který ještě před nedávnem sloužil jako objízdná trasa, možná to už bude po tělese opravovaného mostu. V každém případě je to jediná cesta, která odtud motoristy může vyvést, byť měla být také původně zavřená,“ doplnil Rybka.

Železný most v Chrlické ulici, kudy se podle mapy objížďka nabízí, je velmi provizorní a pro intenzivní dopravu nevhodný.

Havárie by mohla znamenat kolaps

Jak velký chaos to může být, naznačuje už fakt, že ve všední den k Olympii zajíždí přes 20 000 lidí, o víkendech jich bývá i 50 000 a k tomu je ještě nutno připočítat motoristy, kteří tudy jen projíždějí, aby se dostali například na silnici z Brna do Mikulova, nebo na směr Ivančice a Moravský Krumlov.

„Pokud v době těchto krizových dnů dojde na objízdné trase například k havárce, máme připraveny varianty, kdy sjezd k Olympii z D2 zcela uzavřeme, řidiče navedeme až na sjezd z D2 u obce Blučina a tam je vrátíme zpět do Brna na nájezd D1, případně využijeme k vracení řidičů soukromý nadjezd nad D2 u nákupního centra Ikea, což nám v této mimořádné situaci zákon dovoluje,“ vysvětlil jednu z krizových variant policejní dopravní inženýr Lubomír Sedlák.

V každém případě je nutné, aby se šoféři důsledně řídili pokyny policistů, kteří kvůli tomu, aby sami v kolonách neuvízli, budou používat motocykly.

Vůbec nejlepší však je do těchto míst od páteční sedmé hodiny do 28. října vůbec nejezdit. Tento argument ale nerado slyší vedení Olympie kvůli možným nižším tržbám. Dokonce si zajistilo i povolení stálého provozu bezplatného Olympia - busu, který bude i v době uzávěrky vozit lidi z centra Brna i po mostě, kam jinak nikdo jiný nebude moci vjet.

Reklama

Výběr článků

Načítám