Hlavní obsah

Policie proklepla tisíc hospod, objevila 16letého s 3,25 promile

Právo, Oldřich Danda

Skončila první etapa policejní akce zaměřená na kontrolu hospod a barů, zda v nich nalévají alkohol dětem a mladistvým. Přestože policie akci dopředu ohlásila, počet provozoven, kde se nerozpakují podat alkohol dospívajícím, je stále veliký. Celkově policisté v hostincích a barech objevili 236 podnapilých dětí, většina(227)jich bylo mladistvých, tedy mezi 15 a 18 lety, devět jich bylo nezletilých. Někteří z nich byli i silně podnapilí.

Foto: Novinky

Policisté kontrolovali, zda v barech a hospodách nalévají mladistvým.

Článek

Podle šéfa pořádkové policie Martina Hrinka v jedné středočeské provozovně policisté objevili i šestnáctiletého mladíka, který měl v krvi 3,25 promile, a v Praze sedmnáctiletou dívku, jíž naměřili 2,16 promile.

Když se podnapilých policisté ptali, kdo jim alkohol podal, obsluhu většinou neprozradili. „Většinou odpovídali, že alkohol ležel na baru, tak si pro něj sáhli,“ uvedl Hrinko. Část (59) podnapilých puberťáků policie odvedla na služebnu a tam je zadržela do doby, než si pro ně přišli rodiče.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Většina rodičů byla uznalá, přišli, poděkovali a omluvili se, ale přišli i rodiče, kteří vinili policisty, že jim dělají ostudu. A že když byli mladí, tak také požili občas alkohol a neměli z toho takovou ostudu,“ řekl Právu Hrinka.

Policie, ale i hasiči, celníci, Česká obchodní inspekce a živnostenské úřady za posledních 14 dní vyslali do terénu 2409 kontrolorů, z toho 1666 policistů, kteří prověřili 1181 provozoven a přes 7000 osob a zjistili 545 přestupků a 45 trestných činů. Policisté objevili při razii i několik dealerů marihuany a pervitinu.

Zabavovali i alkohol

Celkově policisté, ale i celníci a pracovníci živnostenských úřadů a ČOI udělili stovky pokut. Celníci např. zabavili 60 litrů neokolkovaného alkoholu a také cigaret. V ústeckém kraji policejní pes v jedné herně našel na toaletě uschovaných 5 gramů marihuany.

Akce proběhla pod záštitou rady vlády pro protidrogovou problematiku. Její výkonný ředitel Jindřich Vobořil uvedl, že je zarážející, že přestože hospodští často přiznali, že věděli, že bude policie mít rozsáhlou akci, tak přesto mladistvým nalévali. Podobné zásahy se policie chystá dělat až do konce roku.

Anketa

Vadí vám, když mladiství pijí alkohol?
ne, ať si pijí co a kolik chtějí
6,7 %
ne, když je to s mírou
36,1 %
ano
57,2 %
Celkem hlasovalo 925 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám