Hlavní obsah

Devět miliónů a podepsanou fotku z Langrovy svatby, to chce Kalousek po Babišovi

Novinky, Barbora Zpěváčková
Praha

Sázka mezi ministrem financí Andrejem Babišem (ANO) a místopředsedou TOP 09 Miroslavem Kalouskem má další pokračování. Kalousek Novinkám řekl, že Babišovi navrhne alternativu. Má poslat devět miliónů místo původních deseti, ale musí dodat fotografii ze svatby Ivana Langra - bývalého významného politika ODS. Právě jeho vyslýchala nedávno policie v souvislosti s olomouckou korupční kauzou Vidkun.

Foto: Petr Horník, Právo

První místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek

Článek

„Ve snaze nalézt oboustranně přijatelný kompromis jsem dnes pověřil svého právního zástupce pana Oldřicha Choděru, aby ministrovi financí Andreji Babišovi navrhl alternativu k uhrazení prohrané sázky deset miliónů korun. Onou alternativou je požadavek na uhrazení pouze devíti miliónů korun s tím, že pan Babiš mi předá svoji fotografii ze svatební oslavy Ivana Langra s vlastnoručním podpisem,“ řekl Novinkám Kalousek.

Je totiž přesvědčen, že takovou fotku by vydražil za větší obnos než milión korun. Dobročinné organizace, které podle Kalouska na peníze od Babiše čekají, by tak dostaly víc.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Babiš už před časem přiznal, že se Langrovy svatby zúčastnil, přátelé ale prý nejsou. Svatba se konala v červnu roku 2000.

„Ty nesmysly korupčníka Kalouska už nebudu komentovat,” komentoval ve čtvrtek odpoledne Babiš.

Babiš: Nikdy se neomluvím

Kalouskův právník Choděra ve čtvrtek Novinkám řekl, že už v úterý na všechny známé Babišovy adresy rozeslal dopisy s výzvou, ať zaplatí deset miliónů.

Pokud Babiš peníze Kalouskovi nepošle, podá Kalouskův právník žalobu na ochranu osobnosti. „Píšeme, že jejich sázka je sice naturální obligace, která nejde uplatňovat u soudu, u soudu ovšem lze uplatňovat žalobu na ochranu osobnosti. Ale že předpokládáme, že je gentleman a že tu částku uhradí,“ popsal Novinkám Choděra.

V celém případu budou prý postupovat stejně, jako tomu bylo v roce 2001 v případě Cyrila Svobody. Ten tehdy zpochybnil Kalouskovo fungování na ministerstvu obrany a mluvil také o vyšetřování. Nakonec se musel omluvit.

„V životě se mu omlouvat nebudu,“ reagoval Babiš. Trvá na tom, že pravdu měl on.

„Nechť žalobu podá. Pan Kalousek se jen potřebuje zviditelňovat. V životě se mu omlouvat nebudu. Není takový soud na světě, aby mě donutil omluvit se největšímu symbolu korupce a největšímu korupčníkovi po revoluci,“ řekl ve čtvrtek dopoledne Novinkám Babiš.

Je podle něj jasné, že Kalousek vyšetřován byl. „Já jsem jenom použil titulky z médií. Bylo tam podezření z korupce. To vyšetřování mělo nestandardní průběh,“ dodal Babiš.

Sázka uzavřená prostřednictvím médií vznikla minulý týden ve Sněmovně. Babiš při jednání rozpočtového výboru prohlásil, že Kalousek byl vyšetřován kvůli on-line sázení. To je podle Kalouska nepravdivé tvrzení, protože v rámci trestního řízení prý vyšetřován nebyl.

Vysvětlení právníků
„Vyšetřování je forma přípravného řízení po zahájení trestního stíhání. Mohly být ale prověřovány skutečnosti nasvědčující trestnímu stíhání,” vysvětlil Novinkám vedoucí katedry trestního práva na Právnické fakultě Univerzity Karlovy Jiří Jelínek. Kalousek tedy podle právního výkladu mohl být prověřován, ale nikoliv vyšetřován.
Sázka mezi Babišem a Kalouskem je ale stejně pouze jednou z dalších přestřelek dvou rivalů. Podle práva je totiž částka 10 miliónů nevynutitelná. „Závazky z her, sázek a losů jsou nevynutitelnými závazky, jsou to tzv. naturální obligace. Jedinou výjimku představují loterie, hry a sázky, které jsou provozovány v režimu loterijního zákona (například společnosti Sazka, Synot, atd.). Tyto závazky jsou vymahatelné právní cestou,” popsal David Elischer z katedry občanského práva Právnické fakulty Univerzity Karlovy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám