Hlavní obsah

Velký pátek bude státním svátkem, schválila Sněmovna

Novinky, zpe
Praha
Aktualizováno

V českém kalendáři přibude státní svátek, stane se jím Velký pátek, který je součástí Velikonoc. Ve středu se na tom shodli poslanci a návrh zákona schválili rovnou v prvním čtení. Ze 147 přítomných bylo pro 117 zákonodárců, proti bylo osm.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Poslanci zákon projednali až nečekaně rychle asi během dvaceti minut. Před tím se od rána věnovali státnímu rozpočtu.

Pod návrh KDU-ČSL se podepsali zástupci všech sněmovních frakcí kromě KSČM. Proti novele se však jako jediný ve středu ve Sněmovně vyslovil místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Pokud někomu víra nařizuje, aby se v nějaký den nerozptyloval prací, měl by si podle něj vzít dovolenou.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Můj návrh je v klubu TOP 09 výrazně menšinový,” zdůraznil Kalousek, který byl dříve  předsedou křesťanských demokratů. Nakonec se hlasování zdržel. Jak kdo hlasoval, si můžete prohlédnout zde.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek byl proti návrhu, aby se Velký pátek stal státním svátkem.

Velký pátek je pro křesťany připomínkou ukřižování Ježíše Krista.

Návrh zákona musí ještě schválit Senát, který mu ale pravděpodobně také dá zelenou. Potom poputuje návrh k podpisu prezidentovi. Pokud ho Miloš Zeman podepíše, tak by měla novinka platit už od Velikonoc roku 2016.

Současný český kalendář obsahuje 13 svátků, přičemž dva z nich připadají na shodný den. Dnů pracovního klidu je tedy 12, některé z nich připadají na víkendy.

Anketa

Přivítáte Velký pátek jako státní svátek?
ano
83,7 %
ne
9,7 %
je mi to jedno
6,6 %
Celkem hlasovalo 15730 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám