Hlavní obsah

Puma Lia i Serafín. Statistici ukázali, jak Češi pojmenovávají potomky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brajen, Serafín či Tony Dionýz se možná za pár let potkají ve škole s Melody, Živou či Dženifr. I tato jména mají děti, které přišly na svět letos v lednu. Nejoblíbenějšími jmény jsou ovšem Jakub a Eliška, sdělil v úterý Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Lidé si ale v posledních letech vybírají stále častěji neobvyklá a cizokrajná jména. Mezi nově narozenými chlapci se tak objevil například Barnabáš, Brajen, Diego, Serafín, Zachariáš nebo Tony Dionýz. Mezi dívkami jsou to Dinara, Dženifr, Divine, Melody, Živa nebo Puma Lia.

Letos v lednu se podle Tomáše Chrámeckého z ČSÚ narodilo kolem 9000 dětí. Pro dívky rodiče zvolili 624 jmen, u chlapců padla volba 538 jmen.

"U chlapců je mnohem pravděpodobnější, že mají jméno zděděné po otci," prohlásil Chrámecký. Podle něj se mužská jména dědí až třikrát častěji než ženská. Jméno po rodiči má 16 procent kluků a pět procent holek.

Oblíbenost chlapeckých jmen se v posledních letech výrazně nemění. Od roku 1999, kdy začal ČSÚ lednové děti sledovat, se na prvních dvou místech umístili pouze Jakubové a Janové. Na třetím místě byl po celou dobu Tomáš.

Rodiče pojmenovávali nově narozené dívky až do ledna 2011 nejčastěji Tereza. Teprve v roce 2012 ji předčila Eliška a letos je až třetím nejoblíbenějším jménem po Elišce a Anně.

Reklama

Výběr článků

Načítám