Hlavní obsah

Vlastizrádci! Náckové! Demonstranti v Praze se střetli kvůli uprchlíkům

Praha
Aktualizováno

Zastánci i odpůrci migrantů se sešli v sobotu ve 14 hodin na pražském Václavském náměstí. Obě demonstrace od sebe odděluje magistrála. Zatímco protest proti uprchlíkům se odehrává před budovou Národního muzea, akce proti xenofobii byla svolána pod sochu sv. Václava.

BEZ KOMENTÁŘE: Pochod demonstrantů z Václavského náměstíVideo: Novinky

 
Článek

U sochy a hesla Solidaritu s uprchlíky stálo ve 14 hodin zhruba sto lidí a poslouchalo alternativní hudbu, jejich počet se po několika desítkách minut navýšil na zhruba 500. U Národního muzea v tu chvíli byl asi dvojnásobek lidí s českými vlajkami, postupně však jejich počet narostl na zhruba 1000.

BEZ KOMENTÁŘE: Demonstraci na Václavském náměstí podpořili motorkářiVideo: Novinky

Foto: Jan Handrejch, Právo

Na Václavském náměstí vyjádřili demonstranti podporu imigrantům

Na akci Za otevřenou Evropu a lidská práva, proti nenávisti, xenofobii a rasismu měli vystoupit s projevy například koordinátor pomoci v Maďarsku Jan Vrobel nebo etnolog Michal Pavlásek.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Demonstranti na Václavském náměstí vyjádřili podporu imigrantům.

Před sochou sv. Václava promluvila i socioložka Jiřina Šiklová. Připomněla, že při válce v Jugoslávii jsme přijali asi 40 tisíc lidí. „Všimli jste si, že by někomu překáželi?” ptala se. Odpověď zněla: „Ne.”

Foto: Jan Handrejch, Právo

Demonstrace zastánců imigrantů na Václavském náměstí 17. října 2015

Podle Šiklové byl i Ježíš Kristus uprchlík, nutnost utéct patří i k evropské tradici. „Z této republiky ve druhé polovině 20. století odešlo celkem 420 tisíc lidí. To je dost,” konstatovala Šiklová.

Okamuru se snažili vypískat

Účastníky opoziční akce před muzeem přijeli znovu podpořit desítky motorkářů z klubu Bikeři.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Demonstrace odpůrců migrantů před Národním muzeem 17. října 2015

Na akci nazvané Za naši kulturu a bezpečnou zem - upozornění na problémy související s imigrací, apel vládě a Poslanecké sněmovně na řešení, vystoupil i politik Tomio Okamura. Mimo jiné řekl, že ČR nic Evropě nedluží, a žádal okamžitě „neprodyšně uzavřít hranice”.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Demonstrace odpůrců migrantů na Václavském náměstí 17. října 2015

Okamuru se část lidí z druhého tábora snažila přehlušit pískáním, ale vrhli se na ně Okamurovi posluchači a strhla se drobnější potyčka.

BEZ KOMENTÁŘE: Strkanice při demonstraci na Václavském náměstíVideo: Novinky

Foto: Jan Handrejch, Právo

Demonstrace odpůrců migrantů na Václavském náměstí 17. října 2015

Akci proti imigraci podporuje také zpěvák Aleš Brichta.

Jeden z odpůrců imigrace přirovnal Araby v hábitech k pytlům na odpadky. „Nemůžeme vědět, jak špatné odpadky se v nich nacházejí,” uvedl. Lidé také vyvolávali jméno prezidenta Miloše Zemana. Mezi demonstranty se opakuje požadavek na demisi vlády, lidé jsou vyzýváni i k podpisu petice za vystoupení z Evropské unie.

Před 16. hodinou se skupina zastánců otevřené společnosti vydala Opletalovou ulicí směrem k Náměstí Míru na Vinohradech. Průchod zajišťovali těžkooděnci.

Oba tábory se ocitly blízko sebe, když průvodu u muzea zahýbal z magistrály na Vinohradskou třídu. „Vlastizrádci!” křičeli lidé u muzea. „Náckové, táhněte!” zněla odpověď.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Uprchlíky přišel podrpořit i bývalý ministr zahraničí Jan Kavan.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Zpěvák Aleš Brichta je také proti imigraci.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám