Hlavní obsah

Přípravy na stavbu přehrady Nové Heřminovy pokračují, obec se brání

Právo, Denisa Telaříková
Ostrava

Na Bruntálsku zahájili odborníci geologické průzkumy v místech, kde má vzniknout přehrada Nové Heřminovy. Na území už rovněž začaly stavby některých souvisejících opatření, které mají v povodí řeky Opavy zmírnit riziko povodní, sdělili ve čtvrtek zástupci Povodí Odry (PO). Obec Nové Heřminovy se stavbou nesouhlasí a hodlá se proti ní bránit.

Foto: Archiv Povodí Odry

Pohled na novou přehradu, která má vzniknout v Nových Heřminovech na Bruntálsku

Článek

Výstavba nádrže v Nových Heřminovech se řeší několik desítek let. Aktuální se stala po katastrofálních povodních v roce 1997. Vláda nakonec schválila menší variantu přehrady. Při ní by podle zástupců PO bylo v obci zatopeno 12 obytných domů. Stavba přehrady včetně dodatečných protipovodňových opatření a přeložek komunikací by měla stát zhruba šest miliard korun.

Nové Heřminovy již několik let bojují o to, aby toto vodní dílo nevzniklo. „Pokud si Nové Heřminovy myslí, že se jim podaří stavbu ještě zastavit nebo přehradu zrušit, tak to v této chvíli považuju za naprosto nereálné, poněvadž stát už do toho investoval strašné peníze. My už jsme vykoupili pozemky za nějakých 450 miliónů korun, plus šly další peníze na přípravu této akce. Tady už opravdu není cesty zpět,“ uvedl generální ředitel PO Jiří Pagáč.

Přehrada není v územním plánu

Dosud je vykoupeno 96,6 procenta pozemků, které jsou potřeba na vybudování přehrady. Zbývající čtyři procenta patří třem soukromým majitelům a obci. Starosta Nových Heřminov Ludvík Drobný v tiskovém prohlášení, které rozeslal médiím, uvádí, že obec využije všech zákonných prostředků, aby stavbě přehrady zabránila.

Foto: Archiv Povodí Odry

Mapa zachycuje podobu Nových Heřminov po vybudování nádrže. Červeně jsou vyznačena místa, kam se může obec rozvíjet. S rozvojem chce pomoci Povodí Odry.

Poukazuje například na to, že obec nemá tuto stavbu ve svém platném územním plánu. Podle něj jsou kroky, které dělá PO nátlakovou akcí na obyvatele a celou obec. Výstavba přehrady podle něj měla začít až po dalších protipovodňových opatřeních.

„Úprava dvou problémových mostů v Krnově měla být dokončena ještě před zahájením stavby přehrady. Místo toho investor z neznámých důvodů stále upřednostňuje pouze samotnou výstavbu přehrady, jako by s dalšími opatřeními ani nepočítal,“ uvádí Drobný. Podle něj jsou navíc tato opatření dostatečnou ochranou proti velké vodě, jsou i levnější a mnohem rychleji proveditelná.

Nabízejí 800 miliónů

Podle PO však musí obec dát svůj územní plán do souladu s vyšším územním plánem do roku 2020. „V zásadách územního rozvoje kraje je ta akce, malá varianta, již začleněna. My jsme schopni dosáhnout na územní řízení a jsme schopni tu přehradu začít realizovat. V podstatě i bez souhlasu obce,“ upozornil Pagáč.

Foto: Archiv Povodí Odry

Pohled na novou přehradu, která má vzniknout v Nových Heřminovech na Bruntálsku

„Přesto se jim znovu pokusíme vysvětlit celou situaci a upozorníme je na kompenzační opatření, která jim nabízíme. Podnik na ně může dát 700 až 800 miliónů korun. V obci by tak mohla vzniknout dvě rozvojová území, kde by byly nové domy, penziony, pláž a mola,“ sdělil dále generální ředitel Povodí Odry.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám