Hlavní obsah

Kalousek chce od Babiše 10 miliónů, o které se vsadili

Novinky, Barbora Zpěváčková
Praha
Aktualizováno

Deset miliónů - o tuto částku se ve středu vsadili místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO). Kalousek ve čtvrtek oznámil, že pověřil svého právního zástupce, aby dluh vymáhal. Babiš je přesvědčen, že Kalousek vyšetřován byl.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Ministr financí Andrej Babiš (vlevo) a místopředseda strany TOP 09 Miroslav Kalousek (vpravo) čekají na začátek diskusního pořadu. Archivní foto.

Článek

„Pověřil jsem dnes svého právního zástupce JUDr. PhDr. Oldřicha Choděru vymáháním čestného dluhu ve výši 10 mil. Kč, který má vůči mé osobě ministr financí Andrej Babiš,“ uvedl Kalousek na svém Facebooku.

Dluh podle něj vznikl na základě sázky, kterou spolu ve středu veřejně uzavřeli.

Celý spor vznikl tak, když Babiš ve středu v rámci projednávání státního rozpočtu ve sněmovním rozpočtovém výboru prohlásil, že Kalousek byl vyšetřován kvůli on-line sázení. To je podle Kalouska nepravdivé tvrzení.

„Vyšetřování je fáze trestního řízení, která začíná sdělením obvinění. Nikdy v životě mi nebylo sděleno obvinění z trestného činu, a proto jsem také nikdy nemohl být vyšetřován,“ stojí si za svým Kalousek.

Dodal, že sázku uzavřel proto, aby poukázal na neustálé lhaní a osočování prvního místopředsedy vlády a ministra financí. „Pevně doufám, že nebudu muset poukazovat také na to, že není ochoten dostat svým závazkům,“ doplnil Kalousek.

Babiš: Kalousek slovíčkaří

„Je jasné, že vyšetřován byl. Citoval jsem headliny médií. Je nesmyslné, co říká. Slovíčkaří,” reagoval ve čtvrtek Babiš.

Vyšetřováním se podle § 161 trestního řádu označuje úsek trestního stíhání před podáním obžaloby. Podmínkou k zahájení fáze vyšetřování v trestním řízení je tedy usnesení o zahájení trestního stíhání.

Lídrovi hnutí ANO se podle jeho slov ozvali i „nějací lidé”, kteří tvrdí, že vyšetřování Kalouska bylo oprávněné a bylo ovlivněno v jeho prospěch. „Takže já si rád počkám na jeho právníka a určitě to dám svým právním zástupcům,” řekl ministr financí Novinkám.

Babiš argumentuje několika články z roku 2011. „Pokud to chce veřejně, tak já tu sázku přijímám. Tady je důkaz,“ řekl ve středu Babiš a ukázal novinářům kopie textů.

V jednom z článků se píše, že detektivové z protikorupčního útvaru prověřují podezření, že na sklonku roku 2008 ještě coby šéf resortu financí za lidovce ve vládě Mirka Topolánka (ODS) povolil Kalousek internetové kurzové sázky, za což měl údajně dostat od šéfa investiční skupiny Penta Marka Dospivy několik miliónů korun.

Vysvětlení právníků:
„Vyšetřování je forma přípravného řízení po zahájení trestního stíhání. Mohly být ale prověřovány skutečnosti nasvědčující trestnímu stíhání,” vysvětlil Novinkám vedoucí katedry trestního práva na Právnické fakultě Univerzity Karlovy Jiří Jelínek. Kalousek tedy podle právního výkladu mohl být prověřován, ale nikoliv vyšetřován.
Sázka mezi Babišem a Kalouskem je ale stejně pouze jednou z dalších přestřelek dvou rivalů. Podle práva je totiž částka 10 miliónů nevynutitelná. „Závazky z her, sázek a losů jsou nevynutitelnými závazky, jsou to tzv. naturální obligace. Jedinou výjimku představují loterie, hry a sázky, které jsou provozovány v režimu loterijního zákona (například společnosti Sazka, Synot, atd.). Tyto závazky jsou vymahatelné právní cestou,” popsal David Elischer z katedry občanského práva Právnické fakulty Univerzity Karlovy.

Reklama

Výběr článků

Načítám