Hlavní obsah

V ČSSD to kvůli zásahu v Olomouci vře

Právo, Karolina Brožová

Mimo mikrofony neskrývají sociální demokraté rozčilení. Policejní zátah v jejich baště na olomouckém hejtmanství všechny překvapil a rozvířil již tak velké obavy z krajských voleb v příštím roce.

Foto: Milan Malíček, Právo

Poslanci ČSSD během jednání Sněmovny

Článek

Hejtman Jiří Rozbořil (ČSSD) měl být jedním z jejich es a nyní to vypadá, že strana bude muset najít náhradu. „Jakékoli policejní aktivity by vůči veřejnosti měli komentovat policisté a státní zástupci, nikoli politici,“ řekl Právu premiér Bohuslav Sobotka.

Místopředsedovi ČSSD Milanu Chovancovi se jakožto ministrovi vnitra kauza také nekomentovala lehce. „Je potřeba dát policii čas. A zajisté platí i padni komu padni,“ napsal Právu.

Pokud by se ukázalo, že na tom může být něco pravdy, tak kariéra Rozbořila v ČSSD končí
poslanec ČSSD

Soc. dem. mají v živé paměti kauzu hejtmana Davida Ratha, ale i případ poslanců za ODS a Jany Nagyové.

„Znáte, jak to chodí. Tohle se může vléct dlouho, všechny to poškodí – a nakonec výsledek nula,“ řekl Právu poslanec, který si nepřál být jmenován.

Nikdo prý v ČSSD netuší, do čeho se mohl olomoucký hejtman namočit. Informace prý čerpají jen z médií, která spekulují, že Rozbořil získával tajné informace od Ivana Langra.

„Pokud by se ukázalo, že na tom může být něco pravdy, tak kariéra Rozbořila v ČSSD končí,“ myslí si jeden z výše postavených poslanců soc. dem.

S panem hejtmanem jsem se ještě nedokázal spojit
šéf olomoucké ČSSD Jiří Zemánek

„Jestli se šetření potáhne a pan hejtman bude v podezření, tak to ČSSD ve volbách hodně poškodí. V takovém případě by musel být lídrem někdo jiný. Ani na to ale nechci pomyslet,“ svěřil se Právu další poslanec, který chtěl zůstat v anonymitě.

Informace nemá šéf olomoucké krajské ČSSD a poslanec Jiří Zemánek. „S panem hejtmanem jsem se ještě nedokázal spojit. On může být v celé té záležitosti nevinně,“ doufá.

Tápou a doufají

Důvěru však prý šéf olomouckého kraje neztratil. „Kolegu Rozbořila znám, mám v něj důvěru a věřím, že se vše brzy vysvětlí a veřejnost se dozví bližší informace,“ napsal Právu jihočeský hejtman Jiří Zimola (ČSSD).

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Olomoucký hejtman Jiří Rozbořil

Moravskoslezský hejtman Miroslav Novák (ČSSD) také vyčkává. „Myslím, že do dvou nebo do tří dnů se informace z oficiálních zdrojů státního zastupitelství objeví,“ řekl Právu.

Kauza jeho olomouckého kolegy prý může vrhnout špatné světlo na celou stranu. „Pokaždé, když se nelichotivě píše o jakémkoli sociálním demokratovi, tak to stranu může poškodit. Ale je otázka, co za tím je. Všichni tápeme,“ dodal Novák.

S Rozbořilem ČSSD získala v krajských volbách 2012 téměř 27 procent voličů. I když proti roku 2008 šlo o desetiprocentní propad, strana byla spokojená – kraj se jí podařilo udržet.

Velký průšvih nenastal ani v komunálních volbách v roce 2014. ČSSD sice v Olomouci porazila hnutí ANO, primátora však nakonec získala pro svého kandidáta Antonína Staňka, když se domluvila s ODS, lidovci a TOP 09, takže ANO odsunula do opozice.

Post primátora získala ČSSD i pro nynější Rozbořilovu náměstkyni Alenu Raškovou v Prostějově.

Reklama

Výběr článků

Načítám