Hlavní obsah

Poslanci navrhli přihodit důchodcům tisícovku

• Aktualizováno
Novinky, zpe, jas

Důchodci by v příštím roce mohli dostat jednorázový příspěvek 1000 korun. Na středečním jednání se na tom dohodli členové sněmovního výboru pro sociální politiku. Novinkám to potvrdil šéf poslanců ČSSD Roman Sklenák.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Vláda letos na jaře navrhla důchodcům příspěvek ve výši 600 korun. To však ve Sněmovně narazilo na odpor pravicové opozice a návrh tak neměl šanci být schválen včas.

Posléze se koalice dohodla, že příspěvek bude 900 korun a bude vyplacen příští rok v únoru. To by státní rozpočet zatížilo zhruba sumou na 2,5 miliardy korun [celá zpráva]

Výbor v úterý navrhl tuto částku ještě o 100 korun navýšit. Pokud to podpoří Sněmovna, bude se muset v rozpočtu najít dalších několik set miliónů korun.

„Většina členů sociálního výboru se přiklonila k variantě vyplatit všem důchodcům jednorázově 1000 korun. Věřím, že tento návrh Sněmovna schválí,” uvedl Sklenák.

Ministryně práce a sociálních Michaela Marksová věří, že zákon ve Sněmovně nenarazí, když všichni vidí nízkou valorizaci. „Ale je to samozřejmě k jednání s ministerstvem financí,” dodala.

Mimořádné příspěvky jsou reakcí na valorizaci ve výši 40 korun, kterou mnozí považují za výsměch. Ministerstvo práce chce proto princip valorizací doplnit, aby vláda mohla valorizace v případě mimořádných situací navýšit.

Valorizace důchodů
Zákon o důchodovém pojištění stanoví, že pro zvýšení důchodů v pravidelném termínu od ledna se valorizace určuje podle údajů Českého statistického úřadu. U průměrného starobního důchodu zvýšení činí částku odpovídající 100 % růstu úhrnného indexu spotřebitelských cen a dále též částku odpovídající jedné třetině růstu reálných mezd.
zdroj: MPSV

Anketa

Měli by důchodci dostat jednorázový příspěvek ve výši 1000 korun?
Ano
94 %
Ne
6 %
Celkem hlasovalo 6834 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám