Hlavní obsah

Česká Lípa odpustí postižené holčičce i dalším dětským dlužníkům poplatky za odpad

Novinky, Jaroslav Švehla
Česká Lípa

Město Česká Lípa už nebude nařizovat exekuce na dětské dlužníky. Reaguje tak na kritiku, která se na vedení bezmála čtyřicetitisícového města snesla poté, co server Novinky.cz jako první upozornil na případ jedenáctileté mentálně a fyzicky postižené dívky.

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

Dívce město v roce 2011 v exekuci sebralo šest tisíc korun ze stavebního spoření za dluh za odvoz odpadu. Dívka přitom v České Lípě nikdy nebydlela, neboť hned od narození žila v ústavu. [celá zpráva]

Podle českolipské starostky Romany Žatecké (ČSSD) město eviduje 1500 mladistvých osob s celkovým dluhem přes pět miliónů korun, v současné době běží přibližně 80 exekucí vůči nezletilým. Zatížit děti dluhy už od narození je podle jejích slov nemravné. Město chce uzavřít dohodu a dívce věnovat dar zhruba ve výši 10 tisíc korun, určených například na kompenzační pomůcky.

Další exekuce nařízeny nebudou

„Město postupovalo podle zákona, který neumožňoval vymáhat peníze po rodičích. Měli bychom mít ale vlídnější tvář k dětem, které se tu narodí,“ vysvětlila starostka rozhodnutí, dle kterého město nebude nařizovat další exekuce v obdobných případech. A jakmile to umožní novela zákona o místních poplatcích, kterou na zářijové schůzi schválila Sněmovna, dětem dluh promine, pokud o to požádají. Dle současné legislativy to zatím možné není. S problémem dětských dlužníků se podle Žatecké potýkají i další města a obce.

Advokátce Aleně Vlachové, která stojí za programem Děti bez dluhů, prošlo za dva roky bezmála 50 dětí s podobnými problémy jako jedenáctiletá dívka. Té zřídili pěstouni, kteří si ji z domova vzali, stavební spoření. Kvůli exekuci za dluh v řádu několik set korun z účtu zmizelo šest tisíc korun. Českolipský městský úřad totiž doručoval rozhodnutí o výměru poplatku za roky 2003 až 2007 dívčině biologické matce, která to ovšem ignorovala.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám