Hlavní obsah

Babiš se do mě snad zamiloval, reagoval poslanec Šincl na nařčení šéfa ANO

Novinky, Barbora Zpěváčková
Praha
Aktualizováno

Slovní přestřelka mezi ministrem financí a některými poslanci v pondělí znovu nabrala na obrátkách. Andrej Babiš (ANO) obvinil v souvislosti s novelou loterijního zákona Ladislava Šincla (ČSSD) a Jana Bartoška (KDU-ČSL), že jsou ovlivnění hazardní lobby. Šincl to odmítl a v nadsázce prohlásil, že se do něj Babiš „zamiloval”. Mezi oběma politiky to přitom není první spor.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Článek

„Problém je, že v rámci koalice jsou někteří poslanci zlobbovaní. Pan (Miroslav) Kalousek (z opoziční TOP 09, pozn. red.), (Jan) Bartošek a (Ladislav) Šincl. To byli reprezentanti, kteří byli zlobbovaní hazardní lobby, kteří tam dělali obstrukce,“ uvedl v pondělí Babiš v narážce na obstrukce z minulého týdne, které ve Sněmovně dělala opozice kvůli návrhu zákona o vyšším zdanění hazardu.

„Pan (Ivo) Valenta na to z balkónu dohlížel,“ dodal ministr financí. Při projednávání novely o loteriích, která se kvůli obstrukcím Kalouska protáhla až do noci, totiž na galerii pro hosty seděl senátor Ivo Valenta - majitel loterijního holdingu Synot. [celá zpráva]

Foto: Jan Handrejch, Právo

Místopředseda lidovců Jan Bartošek

„Pana Babiše nemůžu nazvat jinak než magorem,” bránil se Šincl. „On když má nějaký problém, tak si asi vzpomene na mě. Nechápu, proč takovou věc vůbec říká,“ uvedl pro Novinky poslanec Šincl.

Zdůraznil, že u sněmovního tisku vystoupil jako zpravodaj a každý si může přečíst ze stenozáznamů, co říkal. „Četl jsem stanoviska, která jsou z ministerstva financí,“ připomněl Šincl.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ladislav Šincl na jednání Poslanecké sněmovny

„Byl bych rád, kdyby mě pan Babiš seznámil s konkrétními důkazy a ne s plivanci, které o mě šíří,” vyzval šéfa ANO. Dodal, že v rámci zachování pohody se snaží ministru financí vyhýbat.

„On se ale do mě snad zamiloval nebo co, že pořád používá moje jméno. Já tomu nerozumím,“ komentoval poslanec soc. dem.

Není to totiž poprvé, kdy se Babiš dostal se Šinclem do křížku. Lídr hnutí v červnu prohlásil, že Šincl jednal v rámci zákona o pojišťovnictví ve prospěch pojišťoven. [celá zpráva]

Šincl zase na oplátku prohlásil, že Babiš jde na ruku hazardu a miliardáři Valentovi. [celá zpráva]

Hazard podporuje Babiš, míní Kalousek

Spolu s Bartoškem a Šinclem obvinil Babiš i místopředsedu TOP 09 Kalouska. „Je potřeba ocenit zdrženlivost pana ministra Babiše, že z podpory hazardní lobby neobvinil ještě papeže Františka. Toho si vážím,” komentoval s nadsázkou exministr financí.

Faktem podle Kalouska je, že pokud někdo podporuje hazard, tak právě Babiš svojí neschopností předložit zákon, který měl předložit v polovině roku 2014.  

„Můžeme jenom spekulovat, zda pro svoji vlastní neschopnost, anebo proto, že to schválně zdržuje, protože je propojen s podsvětím, které provozuje nelegální hazard. Já bych spíš tipnul to druhé,” řekl Novinkám.

Babiš: Musíme tahat za jeden provaz

Šéf hnutí ANO v pondělí také reagoval na kritiku předsedy lidovců Pavla Bělobrádka, který v nedělních Otázkách Václava Moravce prohlásil, že ANO ve Sněmovně porušuje demokratická pravidla.

„Moje slova byla vytrhnuta z kontextu. Minulý týden jsme zažili zlobbovanou opozici, zlobbovanou hazardem. Hazard nechce platit vyšší daně, tak si obšlápl některé poslance v čele s panem Kalouskem. Seděli jsme tam několik hodin a poslouchali nějaké studie a řeči,“ bránil se Babiš.

„Buď budeme tahat za jeden provaz, nebo koalice nemá smysl,“ doplnil Babiš.

Opozice ve Sněmovně minulý týden blokovala poslanecký návrh Jana Volného (ANO), který počítal s vyšším zdaněním hazardu od nového roku. Kalouskovi údajně vadil proces, kterým chtěla koalice novelu prosadit. Vytýkal, že návrh koaličního poslance dostal přednost před opozičními, které byly předloženy dříve. [celá zpráva]

Vládní strany se nakonec dohodly, že do Sněmovny pošlou nový návrh na zvýšení daní z hazardu. V pondělí se dohodly na sazbách ve výši 23 procent pro loterie a 28 procent pro herní automaty místo současných 20. Denní poplatek má být 80 korun místo nynějších 55. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám