Hlavní obsah

Seniorka zachránila přemlouváním už stovky životů

Právo, Stáňa Seďová

Zdena Wasserbauerová (75) za 18 let přesvědčila 7700 lidí, aby vstoupili do registru dárců kostní dřeně. Začala ve firmě, kde pracovala jako účetní. Z 300 přemluvených jich darovalo a zachránilo život šest. Impulsem pro její čin byl příběh chlapce s leukémií, který dárce nenašel a na rozdíl od jejího vnuka nemoci podlehl.

Foto: pro Právo Klára Žitňanská, Právo

Zdena Wasserbauerová dostala cenu Srdcař roku.

Článek

Se záchranou lidských životů začala paní Zdenka z Otrokovic v momentě, kdy chodila za svým vnukem do nemocnice, kde se léčil s leukémií. Jeho nemoc však byla léčitelná bez nutnosti transplantace kostní dřeně. Chlapeček ležící vedle ji však potřeboval.

„Byly mu tři roky. Tehdy bylo v našem registru jen asi 11 tisíc lidí. Pokaždé, když jsem ho viděla, plakala jsem. Tehdy mi jeho lékař řekl, že nestačí jen brečet. Řekla jsem si, že má pravdu, a začala lidem okolo vysvětlovat, jak je důležité, aby vstoupili do registru a stali se dárci kostní dřeně. Chlapeček zemřel, nikdy na něj nezapomenu. A chtěla bych pomoci každému, aby ho nepotkal stejný osud,“ svěřila se Právu se svou motivací paní Zdenka.

Energická dáma pracovala ve strojírně v Otrokovicích jako účetní a prosila a přemlouvala všechny zaměstnance, které potkala.

Práce má smysl

„Tehdy se mi povedlo přesvědčit tři sta lidí. Měli velké pochopení. Šest z nich v příštích letech kmenové buňky skutečně darovalo a zachránili tak životy,“ uvedla Wasserbauerová.

Jsem už 14 let v důchodu, proto se tomu věnuji skutečně naplno. Jezdím po školách, mám různé přednášky, všude, kam mě pustí
Zdena Wasserbauerová

„Je to anonymní, takže neví komu. Ale to vůbec není podstatné. Díky tomu jsem už tehdy zjistila, jak velký má tahle práce smysl,“ říká seniorka, která se věnuje osvětě o registru dárců kostní dřeně od roku 1997.

„Jsem už 14 let v důchodu, proto se tomu věnuji skutečně naplno. Jezdím po školách, mám různé přednášky, všude, kam mě pustí. Když to v registru počítali, přišli na nějakých 7700 lidí, které jsem přesvědčila. O některých ani nevím. Tuhle se mi stalo, že jsem v transfuzní stanici potkala dva muže okolo sedmadvaceti let, a když jsem se jich ptala, co je sem přivedlo, řekli mi, že já. Byli to studenti nějaké školy, kde jsem před deseti lety měla přednášku. Řekli, že tenkrát byli mladí, ale teď se rozhodli a vstoupili do registru,“ vypráví nadšeně Zdenka.

Dodává, že pořád je dárců málo a je třeba shánět další a další. V současnosti je v národním a pražském registru dohromady asi 80 tisíc dárců.

K dárcovství kostní dřeně se můžete přihlásit zde:
Český národní registr dárců dřeně

Srdcař roku

Svého příjemce však najde tak jeden ze sta. Loni se u nás transplantovala kostní dřen 122 pacientům a z toho 41 dárců bylo od nás, zbytek pocházel ze zahraničí.

„V Olomouci letos transplantovali lékaři kostní dřeň čtyřem dětem. To je nádhera, mají teď před s sebou celý život. Přála bych si už nikdy nebýt u situace, kdy lékař řekne 28letému muži, že už pro něj nemůže nic udělat,“ dodává Zdena Wasserbauerová. Dobrodiní, obětavost a obrovské srdce ocenili i porotci, kteří už po osmnácté udělovali Ceny Via Bona za filantropii.

Nominantku Českého národního registru dárců dřeně vyhlásili vítězkou ceny za osobní zaujetí – Srdcař roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám