Hlavní obsah

Policisté obsadili hraniční přechody s Rakouskem

Aktualizováno

Zesílená policejní aktivita je od sobotního rána patrná i na menších hraničních přechodech mezi jižní Moravou a Dolními Rakousy. Čtyřčlenné hlídky zastihli zpravodajové například u Poštorné a Valtic na Břeclavsku. Opatření souvisí s migrační krizí. Kontroly se soustřeďují hlavně na větší auta a dodávky přijíždějící z rakouské strany. Víkendový provoz je ale na menších přechodech minimální.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Česká Republika rozšířila kontroly na silničních i pěších hraničních přechodech s Rakouskem.

Článek

Na hraničním přechodu Valtice-Schrattenbach policisté zastavují řidiče shodou okolností přímo před Muzeem železné opony, jehož exponáty připomínají někdejší hermeticky uzavřenou hranici. Ostnatý drát ale zatím zůstává v muzeu, atmosféra na hranici je klidná, ačkoliv se z okolních vinic pravidelně ozývají výstřely děl na plašení špačků.

Silnici dnes využívají hlavně lidé z blízkých vesnic, kteří jezdí na nákupy či do práce na druhou stranu hranice. "Jedeme na výlet," zaslechli v sobotu policisté od jedné z kontrolovaných řidiček. Další rakouští řidiči mířili do Česka na oběd či za příbuznými.

Kontrole dokladů a zavazadlového prostoru se nikdo nebránil. Nedaleko Valtic spojuje Moravu s Rakouskem ještě nenápadná a málo využívaná asfaltka, jež končí v Katzelsdorfu. Žádná policejní hlídka ji dnes nestřežila, hranice vedoucí mezi vinohrady se dala projet bez kontroly.

Připravena je armáda

Čtyřčlenná hlídka naopak čekala u rušnější silnice vedoucí od rakouského Reintalu do Poštorné u Břeclavi. Policisté se tam soustředili hlavně na dodávky a vozidla s větším zavazadlovým prostorem.

Policie ode dneška kvůli migrační krizi přechodně rozšířila namátkové kontroly na hranicích s Rakouskem, počet policistů se tam zvýšil z 200 na 720. Nasazeni jsou policisté z devíti krajů a nově také celníci, dosud cizinecké policii pomáhali kolegové ze čtyř krajů.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Česká Republika rozšířila kontroly na silničních i pěších hraničních přechodech s Rakouskem.

V Jihomoravském kraji jsou policisté na hraničních přechodech železnice Břeclav, Poštorná, Valtice, Mikulov, Hevlín, Hatě, železnice Znojmo, Hnánice a Vratěnín. V jižních Čechách pak na hranicích Zadní Zvonková, Přední Výtoň, Studánky, Horní Dvořiště - železnice, Dolní Dvořiště, Nové Hrady, České Velenice, České Velenice - železnice, Halámky, Nová Bystřice a Slavonice.

Běženci podle cizinecké policie cestují v současné době v malých skupinách, a to nejčastěji v autech, autobusech nebo pěšky, vlakem už málo.

Pomoci policistům je připravena také armáda. V pohotovosti má poblíž některých hraničních přechodů s Rakouskem od pátečního večera 650 vojáků ve třech objektech. Nasazeni do akce mohou být do 120 minut.

Reklama

Výběr článků

Načítám