Hlavní obsah

V Plzni se pářili nosorožci, spojení trvalo téměř hodinu

Právo, ib

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Vzácní nosorožci indičtí - sedmiletá samice Manjula a její o čtyři roky starší partner Baabuu - se ve čtvrtek večer spářili v plzeňské zoologické zahradě. Pokud bylo spojení úspěšné, mohou v zoo čekat za zhruba šestnáct měsíců chovatelsky mimořádně cenný přírůstek.

Foto: ZOO Plzeň

Nosorožčí námluvy v plzeňské zoo

Článek

Námluvy trvaly celé odpoledne. „Říje nosorožčí samice trvá velice krátce, Manjula dává zájem najevo pískáním,“ řekl Právu mluvčí zoo Martin Vobruba. „Baabuu se nejprve upejpal, ale nakonec se ukázalo, že čekal na tmu,“ popsal dění ve výběhu.

Na vlastní akt došlo kolem sedmé večer, těžkotonážní sex – dvojice gigantů váží dohromady skoro čtyři tuny – trval 51 minut. „Vzhledem k okolnostem – počasí a tmě – měli opravdu diskrétní podmínky,“ poznamenal Vobruba.

Foto: ZOO Plzeň

Nosorožčí námluvy v plzeňské zoo

Chovatelům teď nezbývá než čekat. „Pokud se zhruba za šest neděl nedostaví říje a nepřijdou ani další, bude to první signál možného úspěchu,“ konstatoval Vobruba.

„Dalším krokem bude vyšetření vzorků moči a trusu Manjuly na Veterinární univerzitě ve Vídni. Pokud byl tentokrát Baabuu úspěšný, mládě by mohlo přijít na svět někdy v únoru či březnu roku 2017,“ doplnil Vobruba.

Naposledy se zmíněný pár úspěšně spářil v říjnu 2012 a loni počátkem února se narodila samička Maruška – tu v příštím roce zřejmě čeká přesun do jiné zoo.

Reklama

Výběr článků

Načítám