Hlavní obsah

Ministr Pelikán je opatrný k poslání kauzy Michalákových do Štrasburku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (za ANO) se v pátek velmi opatrně vyjádřil k možnosti, že by se Česká republika kvůli případu Michalákových obrátila na Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku. Tuto možnost nastínil po rozhodnutí norských úřadů odebrat rodičovská práva Evě Michalákové prezident Miloš Zeman.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (za ANO)

Článek

„Já jsem právník a právníci vědí, že ty věci často nejsou tak, jak vypadají. A že když člověk nezná spis, tak úplně není dobré kritizovat to rozhodnutí těch, kdo ho znají,“ poznamenal ministr spravedlnosti při příchodu na páteční jednání s kolegy ze zemí EU v Lucemburku.

Dodal, že konkrétní spis nezná, a tak netuší, zda bylo norské rozhodování správné, či nikoliv.

Česko zaslalo protestní nótu

Michaláková má přijít o rodičovská práva ke svým dvěma synům, mladšího chlapce posílají norské úřady k adopci. V Česku vyvolala kauza především negativní reakce. [celá zpráva]

Ministerstvo zahraničí poslalo do Norska protestní diplomatickou nótu, prezident Miloš Zeman zase zrušil pozvání norské velvyslankyně na státní oslavy svátku 28. října. [celá zpráva]

Evropský soud pro lidská práva
Evropský soud pro lidská práva není institucí EU. Je orgánem, který má zajišťovat plnění závazků vyplývajících z úmluvy Rady Evropy o ochraně lidských práv a základních svobod. Obrátit se na něj může každý občan členské země Rady Evropy, který si myslí, že jeho vlastní nebo jiná členská země porušuje jeho lidská práva.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám