Hlavní obsah

Svoboda je důležitější než mír. Podpořme pozemní operaci v Sýrii, vyzval Fiala

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Předseda ODS Petr Fiala je přesvědčený, že by Evropská unie měla v Turecku výrazně finančně podpořit uprchlické tábory, aby běženci zůstali tam a nechtěli do Evropy. Bez spolupráce s Tureckem je uprchlická krize neřešitelná, řekl. Podpořil by také pozemní operaci v Sýrii.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda ODS Petr Fiala

Článek

„Chceme-li zastavit migrační vlnu, nestačí, že přestane řádit Islámský stát. Ti lidé tam musí mít perspektivu, že mohou žít v relativním bezpečí. Proto je potřeba podpořit pozemní operaci,“ řekl Fiala na čtvrtečním setkání s novináři.

Zadržovat uprchlíky na cestě do Evropy musí podle něj Turecko, EU by jej měla finančně podpořit a to i přes to, jaké represe uplatňuje turecký režim například vůči Kurdům. „Evropa musí podporovat Turecko jako menší zlo. Bez spolupráce s Tureckem je problém migrace momentálně neřešitelný, protože Turecko je schopné uprchlíky vstřebat,“ upozornil Fiala.

EU by proto podle něj měla Turecko štědře podpořit ve výstavbě záchytných táborů. „Musíme jim dát peníze, a ne směšné. Miliarda eur ročně nestačí,“ míní předseda ODS.

Musí tam být všechno

„Tam musí být škola, zdravotní péče, musí tam být prostě všechno. Lidi tam budou žít řadu let a tomu to musí odpovídat,“ uvedl. „Pořád lepší, než když uprchlíci budou proudit sem, a my si s tím nevíme už vůbec rady. Ani Německo, a není moc bohatších zemí,“ dodal.

Zopakoval, že pokud bude migrační vlna pokračovat, dokázal by si představit uzavření hranic.

„Je to otázka míry. Když si dám po obědě jedno pivo, je to v pořádku. Ale deset piv už můj organismus nezvládne. Když sem přijde pár stovek rodin, dobrá. Ale k nám proudí celé národy. Sem se nemůže přestěhovat severní Afrika, to prostě nejde, tak se podle toho chovejme. Tak jim pomáhejme tam, a třeba tu hranici úplně zavřeme. I to je řešení,“ řekl Fiala.

ODS nedávno představila kampaň s názvem Rozbal to, ve které strana uvedla některé návrhy, jak pomoci zejména živnostníkům. Fiala na setkání s novináři prozradil, že ODS chystá i kampaň negativní, která ponese název Zabal to.

Reklama

Výběr článků

Načítám