Hlavní obsah

Kalousek dojednal přerušení jednání o zdanění hazardu

Právo, Novinky, Marie Königová, zpe
Aktualizováno

V souboji nervů kdo s koho, ve kterém proti sobě stáli šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek a poslanec ANO Jan Volný, zvítězil ve čtvrtek ve Sněmovně první z nich. Na Kalouskův návrh poslanci včetně vládní koalice podpořili přerušení jednání o Volného návrhu na vyšší zdanění hazardu. Koalice se nyní dohodne, jak bude postupovat dál.

Foto: Petr Horník, Právo

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek

Článek

Cesta je podle Kalouska možná urychleným předložením nového návrhu. Je mu jedno, zda to bude návrh z dílny vlády, nebo skupiny koaličních poslanců.

„Vážím si přístupu vládní koalice, která uznala, že silová řešení nemají smysl, že nejsou příliš efektivní, a souhlasila s mým návrhem na přerušení jednání mimořádné schůze o Volného návrhu. Podle mě je dostatek času, aby byl předložen nový řádný návrh, v němž bude již od prvního čtení zřejmé, co vlastně předkladatel požaduje,“ řekl.

Narážel na to, že novela Volného původně měla zdanit hazard 25 procenty (oproti současným 20), ale těsně před jednáním si to koalice rozmyslela a navrhla dvě odlišné sazby - pro loterie 23 procent, pro herní automaty 28 procent.

Hledá se kompromis

Koalice bude nyní podle Volného hledat kompromisní řešení. V současné chvíli jsou na stole tři varianty. Jednou z nich je pokračování mimořádné schůze, na které by prošel Volného návrh upravený podle koalice.

„Nebo to může jít normálně v řádné schůzi, protože návrh tam zařazený je. Nebo se udělá vládní návrh, který odsouhlasí vláda a půjde rychle do Sněmovny a urychleným procesem to projde jako vládní návrh,“ vysvětlil Volný.

On sám by volil třetí variantu. „Nejde mi o to, jak se k tomu dostaneme, ale jde o cíl,“ komentoval.

Obstrukce se protáhly do noci

Kalousek ve Sněmovně zopakoval, že je pro vyšší zdanění hazardu, ale vadila mu procedura, kterou koalice pro prosazení daňové změny zvolila a kterou nazval „záplatovaným poslaneckým návrhem“.

V úterý do noci šéf poslanců TOP 09 proti návrhu protestoval obstrukcemi, které byl ochoten protahovat, aby se návrh nestihl projednat tak, aby mohl začít platit od ledna 2016, jak koalice navrhuje. [celá zpráva]

Jak dodal, nemůže sice teď říci, že nový návrh podpoří, protože ho nezná, ale ujistil novináře, že blokovat ho v případě řádného projednávání nebude. Připustil také, že nebude proti případnému zkrácení lhůt, aby se vše stihlo včas.

„Jsem přesvědčen, že tu dohodu nalezneme. Doufám, že to dnešní porozumění povede i do budoucna k lepším mechanismům hledání politických koncensů,“ konstatoval Kalousek.

Původní dohoda zněla, že o Volného předloze budou poslanci ve čtvrtek jednat tak, aby se uskutečnily i pravidelné interpelace. Kalousek ale požádal o úplné přerušení zvláštní schůze a pro návrh získal hlasy 123 ze 136 přítomných poslanců včetně zástupců ANO, proti byli jen tři sociální demokraté.

Ve Sněmovně aktuálně leží dva návrhy na vyšší zdanění hazardu. Vládní návrh by však vyšší sazbu DPH pro hazard zavedl až od ledna 2017, protože se nestihne do konce letošního roku schválit. Proto se koalice snaží protlačit návrh poslance Volného, který by vyšší daň zavedl o rok dříve.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám