Hlavní obsah

Na Hradě není vítána. Zeman zrušil pozvání norské velvyslankyně na oslavy 28. října

Novinky, zpe
Praha
Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman zrušil kvůli případu Michalákových pozvání norské velvyslankyně Siri Ellen Sletnerové na oslavy státního svátku 28. října, které pořádá Hrad. Ve čtvrtek ráno jí zaslal diplomatickou nótu. Na Twitteru to uvedl mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. Zeman už dříve pohrozil odvoláním českého velvyslance v Norsku.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Norská velvyslankyně v ČR Siri Ellen Sletnerová na snímku z ledna 2015

Článek

„Pan prezident na základě kauzy dětí Michalákových zrušil pozvání norské velvyslankyně na oslavy státního svátku 28. října, které pořádá Kancelář prezidenta republiky,“ sdělil Ovčáček.

„Mohu jenom potvrdit, že je tomu skutečně tak. Dnes (ve čtvrtek) došla zpráva z Hradu, že paní velvyslankyně není vítaná. To je vše, co k tomu chceme říci. Nechceme to nijak komentovat,“ řekl Novinkám Terje Englund z norského velvyslanectví.

Pozvání na oslavy státního svátku dostávají všichni velvyslanci v ČR. Sletnerová je jediná, komu Zeman pozvání zrušil.

Prezident už v týdnu řekl, že kvůli rozhodnutí norských úřadů v kauze Michalákových by mohl být na konzultace stažen český velvyslanec. [celá zpráva]

Norské úřady posílají mladšího syna Evy Michalákové k adopci, ke staršímu synovi ztrácí matka na základě rozhodnutí rodičovská práva. Chlapci byli rodině odebráni v roce 2011 na základě podezření ze zneužívání, které se však nepotvrdilo.

Reklama

Výběr článků

Načítám