Hlavní obsah

Zeman hrozí Norsku: Kvůli Michalákovým můžeme odvolat velvyslance

Právo, Novinky, kab, zpe
Praha
Aktualizováno

Kvůli norskému rozhodnutí v případě Michalákových by mohl být stažen na konzultace český velvyslanec v Norsku, řekl v úterý v rozhovoru pro ČTK prezident Miloš Zeman. Už odpoledne připustil, že není špatný nápad vyhostit norskou velvyslankyni v Česku, jak navrhoval lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský. Své předchozí vyjádření ale v rozhovoru označil za nadsázku.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Prezident Miloš Zeman

Článek

„V úvahu spíše přichází varianta, kdy náš velvyslanec v Norsku by byl odvolán na takzvané konzultace. To se děje v případě, kdy vláda suverénního státu se chce zastat svých občanů," řekl v rozhovoru Zeman.

Dopoledne prezident podpořil i návrh Zdechovského, který navrhoval vyhoštění norské velvyslankyně z České republiky. „To jsem řekl spíše jako nadsázku,” uvedl Zeman.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) odmítl, že by zvažoval vyhoštění norské velvyslankyně Siri Ellen Sletnerové z České republiky.

„Já si nemyslím, že vyhoštění norské velvyslankyně může pomoci situaci paní Michalákové. V případě, že by došlo k vyhoštění norské velvyslankyně, my bychom utnuli komunikaci s norskou stranou. Tento krok by spíš uškodil z hlediska další obhajoby práv paní Michalákové,“ uvedl předseda vlády.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Norská velvyslankyně v ČR Siri Ellen Sletnerová na snímku z ledna 2015

Zdůraznil, že pro českou stranu spor s norskými úřady neskončil. „My jsme připraveni paní Michalákové poskytnout asistenci.“

Ministerstvo pošle do Norska nótu

Kvůli případu svolal premiér schůzku ministrů, jejichž resortů se kauza týká, tedy ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka, ministryni práce a sociálních věcí Michaelu Marksovou (oba ČSSD) a ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO).

Výsledkem jednání je, že se odešle Norsku nesouhlasná nóta. „Zítra ministerstvo zahraničí odešle protestní nótu, ve které vyjádří směrem k norské straně nesouhlas s rozhodnutím, které bylo učiněno,“ uvedl Sobotka.

Ministerstvo práce zase vyvolá jednání s norskými orgány a bude žádat o vysvětlení, proč došlo k odchýlení komise od toho, co bylo české straně slíbeno při předchozí komunikaci, že k adopci dětí nedojde.

Vláda chce Michalákové pomoct

„Paní Michalákové resorty doporučí vyčerpat odvolací prostředky, které má k dispozici,“ dodal premiér. Podle jeho informací jsou v Norsku dvě odvolací instance. Michaláková má teď jeden měsíc na to, aby se odvolala. Až poté, co vyčerpá všechny odvolací instance, může podat stížnost k evropskému soudu pro lidská práva.

„Česká vláda je připravená intervenovat v její prospěch – podpořit její stížnost,“ zopakoval premiér.

Marksová zopakovala, že ji rozhodnutí Norů pobouřilo. „Protože jsme byli ujištěni, že adopce nepřichází v úvahu. Nerozumím rozhodnutí zbavit paní Michalákovou rodičovských práv. Nerozumím tomu, proč v tuto chvíli po tolika letech k tomu bylo přistoupeno,“ dodala.

Problému se teď bude věnovat její úřad pro mezinárodně právní ochranu dětí. Sama chce kontaktovat svůj norský protějšek.

Norské úřady v úterý navrhly poslat mladšího syna Michalákové k adopci, ke staršímu synovi ztrácí matka na základě rozhodnutí rodičovská práva. [celá zpráva]

Chlapci byli rodině odebráni v roce 2011 na základě podezření ze zneužívání, které se však nepotvrdilo.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám