Hlavní obsah

Dál proti kvótám, Chovanec má mandát odmítnout trvalé přerozdělování uprchlíků

Novinky, zpe
Praha
Aktualizováno

Kabinet v pondělí schválil mandát pro ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) na čtvrteční zasedání ministrů EU v Lucemburku. Vláda stále odmítá zavedení trvalého mechanismu na přerozdělování uprchlíků podle povinných kvót, potvrdil Novinkám mluvčí vlády Martin Ayrer.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr vnitra Milan Chovanec ministr vnitra a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (oba ČSSD) na jednání vlády

Článek

„ČR nesouhlasí s trvalým relokačním mechanismem, naopak vítá, že se bude Rada zabývat návrhem nařízení, kterým se vytváří společný seznam EU bezpečných zemí původu,“ sdělil mluvčí.

Ministři vnitra EU už v září rozhodli o rozdělení 120 tisíc uprchlíků podle povinných kvót. Země osmadvacítky Česko a další odpůrce přehlasovaly. V Lucemburku bude Chovanec ve čtvrtek jednat o trvalém přerozdělování uprchlíků podle povinných kvót.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Dalším bodem čtvrtečního jednání bude informace o spouštění dočasného mechanismu, v jehož rámci má být relokováno 40 tisíc migrantů z Itálie a Řecka. „Posledním bodem bude reforma vízové politiky,“ dodal Ayrer.

Chovanec mluvil o blokační menšině

Důvody odmítání povinných kvót se podle Chovance nezměnily. Zástupci ČR se prý budou snažit, aby našli blokační menšinu a nebyl přijat trvalý mechanismus na přerozdělování migrantů podle kvót.

Šéf resortu vnitra minulý týden řekl, že naději vidí ve visegrádské čtyřce či pobaltských zemích. Zmínil Rumunsko či Finsko, které deklarovalo, že chce jednoznačnou shodu všech zemí. [celá zpráva]

Pomoc Maďarsku

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) k situaci s uprchlíky uvedl, že Česko nebude čekat a pomůže Maďarsku střežit vnější hranici Schengenu.

„Stále víc politiků EU mluví o nutnosti střežit vnější hranici Schengenu. Cudně ale mlčí o tom jak. Nebudeme čekat a Maďarům pomůžeme,” napsal na Twitter.

O pomoci Maďarům mluvil minulý týden i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). „Naše vláda je připravena pomoci Maďarsku. Navrhujeme společnou akci zemí V4,” sdělil Sobotka. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám